9 Tanda-Tanda Mengandung Yang Paling Jelas Seawal Minggu Pertama


“Kenapalah rasa tak sedap badan saja dari awal pagi tadi. Rasa loya, pening, macam nak demam. Ini tanda-tanda mengandung atau perasaan saja?”

Bagi pasangan yang menantikan cahaya mata, tentu rasa teruja dan tak sabar untuk menerima berita kehamilan. Biasanya, orang mengaitkan tanda-tanda mengandung dengan mual dan loya. Tapi, adakah lagi tanda-tanda lain yang turut dirasai? Ini jawapannya.

 

9 Tanda-tanda Mengandung Yang Paling Jelas Kelihatan Seawal Minggu Pertama

Berikut adalah tanda-tanda mengandung yang boleh anda perhatikan seawal minggu pertama atau sebelum lewat datang haid yang seterusnya.

 

1. Perubahan Payudara

Perubahan hormon pada awal kehamilan dapat menjadikan payudara anda terasa lebih padat, berat, sensitif dan mungkin sedikit nyeri apabila disentuh. Puting payudara dan bahagian aerola juga kelihatan lebih timbul berbanding biasa dan berwarna lebih gelap.

Menurut laman web kesihatan The Health Line, keadaan ini akan berterusan selama 1-2 minggu selepas proses pembenihan berlaku. Selain itu, ia juga disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron dan estrogen dalam tubuh wanita hamil.

 

2. Pendarahan Atau ‘Spotting’

Salah satu tanda unik pada awal kehamilan adalah berlakunya ‘spotting’ atau pendarahan kecil yang berwarna merah cair atau coklat gelap. Mungkin ada yang keliru dan menyangkanya sebagai haid, lebih-lebih lagi jika anda mempunyai kitaran yang tidak tetap.

Namun, berbeza dengan haid, pendarahan ini biasanya amat sedikit dan tidak akan memenuhi ‘pad’ mahupun ‘panty liner’ yang digunakan. Tempohnya juga berlaku dalam masa yang lebih singkat berbanding haid normal.

Foto Kredit: idiva.com

3. ‘Cramp’ / Kembung Perut

Apabila berlakunya pendarahan, sesetengah wanita akan merasai sedikit sakit, kejang, atau terasa kembung pada bahagian perut.

Kesakitan ini diakibatkan oleh terhentinya produksi hormon progesteron dari corpus luteal setelah hadirnya sel plasenta. Perut juga terasa kejang kerana otot rahim yang meregang apabila hadirnya janin. Walaubagaimanapun, kesakitannya adalah masih terkawal.

Maka, sekiranya anda merasakan kesakitan yang kuat, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor.

Foto Kredit: healthista.com

 

4. ‘Morning Sickness’

Gejala mual atau muntah merupakan tanda-tanda mengandung yang paling popular. Ia sering berlaku ketika awal pagi, iaitu apabila bangun tidur. Sebab itulah ia digelar dengan nama ‘morning sickness’. Walaubagaimanapun, sebenarnya perasaan loya ini boleh berlaku pada bila-bila masa dan ada yang melaluinya hingga tempoh hampir bersalin.

Sebenarnya, ia disebabkan oleh peningkatan asid pada perut akibat bertambahnya paras hormon estrogen. Selain itu, ia juga berkait rapat dengan hormon HCG (Human Chorionic Gonadotropin) yang mulai dihasilkan oleh plasenta.

[cp_popup display=”inline” style_id=”28366″ step_id = 1][/cp_popup]

 

5. Sensitif terhadap Bau

Ada kalanya wanita akan menunjukkan perangai pelik seperti mengidam dan berubah selera makan. Salah satu sebabnya adalah kerana sensitiviti yang dimilikinya ini. Malah, mual dan muntah yang dialami juga berkait rapat dengan peningkatan sel saraf pada bau-bauan tertentu.

Jadi, tidak hairanlah kadangkala makanan biasa dimakan setiap hari sebelum ini pun tiba-tiba membuat anda berasa sensitif, terutama yang beraroma kuat seperti telur dan bawang.

Foto Kredit: vibesandyou.com

6. Keputihan

Selain pendarahan, barangkali anda akan merasai keluar cairan dari vagina yang mirip dengan keputihan. Merujuk kepada laman web kesihatan Web MD, penebalan dinding vagina akan menyebabkan keluarnya cecair berwarna putih susu.

Cecair ini seharusnya tidak berbau dan tidak gatal. Jika sebaliknya, berjumpalah doktor kerana dikhuatiri anda mengalami jangkitan.

 

7. Sering Ke Tandas

Menurut BabyCenter, sebaik saja anda mengandung, perubahan hormon yang berlaku akan menyebabkan peningkatan arus darah melalui buah pinggang. Hal ini menyebabkan buah pinggang anda terisi dengan lebih cepat, lalu anda perlu berulang-alik ke tandas dengan lebih cepat.

Kekerapan untuk kencing ini boleh berterusan apabila bertambahnya usia bayi dalam kandungan akibat tekanan pada bahagian pundi kencing, selari dengan peningkatan berat badannya.

Foto Kredit: time.com

 

8. Cepat Letih

Keletihan tanpa sebab dapat menjadi tanda-tanda mengandung yang paling jelas dan nyata, terutamanya pada awal kehamilan.

Ini kerana tubuh badan anda mengalami peningkatan kadar progesteron di samping perubahan isipadu darah, denyutan jantung, serta metabolisme tubuh.

tanda-tanda mengandung
Foto Kredit: shutterstock.com

 

9. Berasa Emosional

Selain perubahan fizikal, perubahan hormon juga dapat membuat anda merasa lebih emosional.

Tidak dinafikan, seorang wanita dapat meneka dan mempunyai keistimewaan ‘sixth sense’ untuk mengetahui perubahan yang berlaku dalam dirinya.

Mungkin tidak semua merasakannya, tetapi ia adalah petanda yang amat kuat.

Foto Kredit: goodtherapy.org

 

Lewat Haid Adalah Tanda Yang Paling Nyata!

Terlambat datang haid adalah tanda paling jelas menunjukkan seseorang wanita itu mengandung. Ini bererti sel telur telah dibuahi oleh sel sperma lalu menyebabkan dinding rahim tidak luruh melalui proses menstruasi.

Kebanyakan alat ujian kehamilan yang dibeli di farmasi dapat memberi keputusan yang tepat jika dilakukan pada tarikh haid anda biasanya datang, iaitu kira-kira dua minggu selepas tempoh ovulasi anda.

Menurut Dr Patrick Chea menerusi BabyCenter Malaysia, 1 dalam 10 wanita mempunyai tahap hCG yang terlalu rendah ketika tarikh haid mereka terlepas. Oleh itu, jika keputusan anda negatif dan anda masih belum datang haid, ulangilah ujian tersebut selepas tiga hari. Sebaiknya, gunakan alat ujian kehamilan yang lebih sensitif untuk mengesan kehamilan dengan lebih tepat.

[cp_popup display=”inline” style_id=”28366″ step_id = 1][/cp_popup]

 


161 thoughts on “9 Tanda-Tanda Mengandung Yang Paling Jelas Seawal Minggu Pertama”

  1. Saya Arasi,saya dh kahwin Ada anak 1 dah 8 tahun, sekrg saya planning utk pregnant ,tapi tarikh period saya dh lps 1 minggu, pagi tadi say ada check upt still 1 line saya risau Ni,nak tahu macam na kena tggu ke atau nak jumpa doctor utk check, boleh saya tahu.i rasa sakit perut bawah, selsema, sakit kepala selang seli, saya pun tak tahu boleh tahu idea

    1. Puan boleh tunggu lagi seminggu. Biasanya kalau baru 1 minggu lepas dari tarikh period, masih awal lagi, doktor pun tak boleh kenal pasti dengan baik lagi.

    1. Belum boleh dikenal pasti Puan Preeya. Untuk lebih pasti, lebih baik untuk puan tunggu sehingga beberapa minggu selepas tarikh sepatutnya period dan buat ujian air kencing dan berjumpa doktor =)

    2. Nama saya mariah,period saya sepatutnya 9/3/18,tapi saya sekarang ada simptom 2 macam pregnant,perut berdenyut2 sebelah kanan,rasa nak kencing especially waktu mlm,puting payudara sakit,asyik2 lapar je,n kadang2 rasa pening,Adakah saya pregnant ?

      1. Terima kasih kerana bertanya Puan Mariah. Masih terlalu awal. Sekiranya berjumpa doktor sekali pun, doktor akan suruh tunggu sehingga seminggu-2 minggu selepas tarikh sepatutnya period untuk buat ujian air kencing dan pemeriksaan lanjut. Apa-apa pun kita sama-sama berdoa yang terbaik buat puan =)

  2. Sya dah lewat period 1 bln 17 hr..period x tratur tp skg ni slu sakit kepala, rasa brdenyut2.dah 4 hr sakit pingang kmudan sakitnya x ble di byakn brdenyut2 Kiri dn kanan.dn ada darah tp x byk kta pakai pad kecil ja tu..dn bla masak rasa masakan masin tp sbnrnya x masin pn.agak2 mengandung kah

    1. Terima kasih kerana bertanya Puan Aliya. Puan boleh membuat ujian air kencing (UPT test) untuk mengesahkan. Sebab sudah sebulan lebih tu. Biasanya keputusan ujian air kencing sudah jelas. Untuk lebih pasti, puan boleh rujuk pada doktor di klinik berhampiran =)

  3. Boleh ke sya tahu, sya skrg badan tkmenentu nak demam tp tktentu, dan sya selsema.sepatutnya period sya pada 25/2 tp belum ada tanda nak period, selalunya sya akn rasa sakit pada pinggang.sejak sejak ni sya selalu rasa mngantok dan letih.

    1. Terima kasih kerana bertanya Pn Ramazilah. Masih terlalu awal untuk tentukan samaada puan mengandung atau pun tidak. Tapi berdasarkan perubahan-perubahan yang puan beritahu tu, berkemungkinan untuk hamil. Apa-apa pun, kita tunggu lagi 2-3 minggu, kemudian puan boleh buat ujian air kencing dan pergi ke klinik kesihatan untuk pemeriksaan lanjut. Diharap jawapan ini membantu puan sedikit sebanyak =)

  4. Salam…saye lewat period 15 hri..sye ccuk perancang..setiap bln akan klua drh haid slma 2 mggu..wlaupon skit2..tpi bln nie..x klua lnsg..haid sye mmg teratur..dan stiap bln akn klua..mcm mne ye..😣😣😣

    1. Wassalam Puan. Yang ini puan boleh buat ujian air kencing dah. Boleh beli UPT test di farmasi berhampiran. Penting ni untuk kepastian. Takut kalau tahu bila dah lewat lebih banyak masalah lain yang timbul =)

        1. Waalaikumussalam Puan Atirah. Boleh terus tanya. Tak perlu minta minta izin. Ini berbeza dari ruangan chat.

  5. Assalammualaikum, sya nk brtnya, bulan jan 6hb sya dtg period shgga 11hb. Then, 20hb jan tu, sy dtg lg period tpi tak lama cuma 3 hari. Tu pun darah x byk , darah coklat2. And now skng ni sya mngalami rasa sakit perut cramp, bdn letih sgt.. bila sya cek upt, just kluar 1 line and 1 line lg still kabur. Adakah kmungkinan sya mengandung? Ataupun adakah upt itu memang akan nampak 1 line terang and then 1 lagi kabur walaupun kita tidak hamil?

    1. Waalaikumussalam Puan Wawa. Selalunya kalau check UPT, walaupun 1 line kabur, itu pun dah menunjukkan tanda tanda puan mengandung. Kabur kabur tu terjadi sebab hormon yang dihasilkan masa mengandung masih belum banyak, tapi menunjukkan ia sudah ada. Untuk lebih kepastian boleh pergi ke klink berhampiran. Nanti puan kena buat UPT test sekali lagi dan disahkan sendiri oleh makmal dan doktor. Itu lebih tepat. Harap membantu =)

      1. setelah keguguran tahun leps period sy jd x teratur…bulan2 yg lpas siklus had sy 28-36…bulan ni plak jd lewat siklus haid sy 43…ddrh pda hri 1 hanya sedikit Dan merah Segar…ada normal haid sy

  6. Risna vinayatu

    Saya pun ada rasa tanda2 tu.. baru 2 hari lewat datang bulan.. tadi tetiba keluar darah cam coklat cair kat panty liner.. tanda2 pregnant semua dah ada.. tp takut nk test…. takut kecewa.. hehe

    1. Hikhik. Faham perasaan puan tu. Takpe, kita sama-sama berdoa bagi semuanya baik-baik sahaja buat Puan Risna Vinayatu =)

  7. Saya lewat period smggu lebih..lps tu kluar tompok darah skit..bru ingt nk test pagi esok.frust dah..sbb period..tpi skrg still period xdak..cuma tompok drah tu sja..sya mgharap lps tahun lps ggur 13mggu bby first..doa kn sya ya..

  8. Niksuzie Niksuzie

    Salam.. Saya sebelum ni mengalami period tak teratur.. Bulan lepas sy datang period selama smggu. Pada 2/2 tapi hanya keluar tompok coklat n hanya sedikit.. Skrang ni sya rasa tak sihat n cepat letih.. Berdebar n perut jgk kembung.. Adakah saya hamil

  9. Assalamualaikum,sya Jannah nak bertanya.Saya biasa dtg period hjg bulan ,tp smpi skg sy x dtg period lagi.Skg sy demam ,selesema,sakit bdn,sakit tengkuk blkng bhgian kiri dan kpla pn sakit berdenyut ,dlm msa yg sma pinggang pn sakit.Rasa mls pun ada,.cuma nak pencerahan adkh sy ni mengandung? terima kasih..

    1. Waalaikumussalam Puan. Kalau mengikut apa yang puan sekarang baru 4 hari masuk ke bulan baru. Mungkin dalam minggu depan, puan dah boleh buat ujian air kencing (UPT test) untuk keputusan yang lebih meyakinkan samaada puan hamil atau pun tak =)

  10. Farah Hirna Binti Shamsuddib

    Assalamualaikum,
    Saya nak bertanya adakah saya hamil?
    Saya berumur 40 tahun..period terakhir saya bermula 31/12/2017 sehingga 20/1/2018 tetapi sehingga hari ini tiada period.
    Saya sudah membuat ujian kehamilan di rumah menggunakan pregnancy test tetapi negatif..sudah cuba 3 kali tetapi still negatif..pinggang sakit dan di ari2 pun sakit..mohon pencerahan..

    1. Waalaikumussalam. Untuk kes seperti puan, lebih baik untuk puan rujuk pihak doktor dan klinik kesihatan. Takut-takut ada masalah lain yang lebih besar dan bukannya mengandung.

  11. Assalam pn..
    Sy dah lewat dtg bulan 4 ari..last week sy demam biasa + selesema..tp demam + selesema berulang. Dah 2 mggu sakit pinggang bhgn belakang & bdn asyik penat letih walaupun rehat secukupnya..perut pun rasa kembung
    .mohon pencerahan puan..

  12. Assalammualaikum saya ariana . Saya ada makan pill perancang sekarang saya dah lewat 3 hari period ada kah saya hamil atau sebab pil tu ?

    1. Waalaikumussalam Puan Ariana. Boleh jadi puan. Sebab salah satu side effect pil perancang ialah delay period. Apa-apa pun masih terlalu awal untuk buat keputusan. Puan boleh tunggu dalam 2-3 minggu lagi sebelum buat ujian air kencing atau berjumpa dengan doktor.

  13. assalamualaikum, sy nk brtnya .. 26hb shingga 28hb feb sy period n then period balik 2hb shingga 3hb mac .. ttapi tiba pagi nii pinggang blkang sgt sakit sprt nk dtg period .. adakah itu tnda kehamilan ?

  14. Hi , saya ingin bertanya. Saya dtg bulan 4 hb feb . Adakah bulan seterusnya akan jatuh pada 4 hb ? Sbb feb hanya 28 hari

  15. Norkhalidah bt Ibrahim

    Assalamualaikum..nm sy norkhalidah..sy nk tnye…hr ni 6.3.18 sptt nya trikh sy period…tp 28.2 tu ada kluar dua tompok coklt..n then sy pkai pad..dan tak kluar drh sampai pg td…tgahari tdi sy ade angkt brg stor…lps tue sy pg toilet nk buang air kcil..tiba2 drh kluar tp sedikit je…adakh itu tnda pregnant…thnkss

    1. Waalaikumussalam Puan. Mungkin ya atau pun tak. Sebab masih terlalu awal untuk buat kesimpulan. Untuk lebih kepastian, puan boleh tunggu dalam seminggu dua lagi sebelum membuat ujian air kencing dan berjumpa doktor =)

  16. Salam.. Saya nak bertanya skit.. sy dh 3 bln xdtg period.. Last awl bln 12.. Bln 1, ad kuar drh skit dlm 3 hari.. Tp lps tu cek UPT, tp negatif.. Lps bln 2 plak skit bahagian payudara, perot ad gerakan, ngidam.. Smpi la bln 3 ni msh xdtg bln.. Sy mls lg nk cek.. Sbb dh 5thn menuggu chya mata.. Tp yg kali ni mcm pelik skit.. Adakah tu tanda kehamilan??? Tq

    1. Wassalam Puan Nisa. Dari apa yang puan ceritakan, kemungkinan untuk hamil tu mungkin ada. Puan beranikan diri untuk buat ujian air kencing kerana itu sahaja cara untuk lebih pasti. Apa-apa pun kami mendoakan puan berjaya mendapat zuriat. Aminnn =)

  17. Hi , saya ingin bertanya . January lepas saya bru saja tinggal kan pil perancang . Last saya period 30jan-1feb . Bulan ni saya belum datang haid langsung dah lewat 6 hari . Payudara saya bengkak , punggung sakit rasa sengugut , ari² juga ada sakit sikit . Adakah itu tanda² hamil ataupun gangguan hormon selepas tinggalkn pil hormon . Sya ada buat ujian air kncing kat rumah tpi negative . Pergi klinik chck juga negative . Nurse ckap sya hmpir dtang haid. Betul ke ?

    1. Ya Puan Marrylin Wong. Itu juga boleh jadi kesan sampingan selepas berhenti mengambil pil perancang. Sistem tubuh badan mengambil masa untuk stabilkan kembali hormon. Buat masa ini, puan banyakkan berehat dan jangan stress stress. Moga-moga segalanya dimudahkan buat puan =)

  18. Assalamualaikum, sy berkawhin pd 17/2/2018..last priod sy adlah pd 9/2/2018..sehingga sekarang sy blm period, tp sy mnglami demam yg on off, pening dan loya, krem perut & keletihan yg mlmpau.. Adkah potensi utk sy hamil? Jika ada, bila waktu yg sesuai utk buat UPT

    1. Waalaikumussalam Puan Hafizah. Tahniah atas perkahwinan puan. Waktu yang sesuai ialah selepas seminggu dari tarikh cycle period puan yang sepatutnya berlaku pada bulan Mac. Puan boleh lihat cara mengira cycle di link ini : https://zuriat.my/cara-kira-waktu-subur-selepas-haid-tepat/

      Tapi ikut dari kefahaman saya, tarikh puan berkahwin tu antara tarikh yang puan tengah subur, jadi ada kemungkinan puan “bunting pelamin”. Apa-apa pun, tahniah dari kami. Selamat menempuh alam perkahwinan =)

  19. As salam…sya da lewat 10 hari..stiap malam kerap buang air kcil dan cepat dahaga n tekak kering….adakah sy plu tunggu utk test dan gn tetiba jerawat sy timbul sbb sy jarang berjerawat batu..

        1. Puan. Untuk betul-betul pastikan, puan boleh buat ujian air kencing. Ini semua tanda-tanda yang boleh jadi ya, boleh jadi tak. Untuk lebih pasti dan confirm, buat je ujian air kencing

  20. last sy period 8/2…stiap malam kerap buang air kcil dan cepat dahaga n tekak kering….tp 5/3 tu ada kluar dua tompok coklt..n then sy pkai pad..dan tak kluar drh da.sy mnglami demam yg on off, pening dan loya, krem perut & keletihan yg mlmpau.. Adkah potensi utk sy hamil? Jika ada, bila waktu yg sesuai utk buat UPT

    1. Terima kasih kerana bertanya Puan Nurul. Untuk kes puan ni, lebih baik untuk puan buat UPT sekarang. Kita sama-sama berdoa yang terbaik buat puan =)

  21. Muhazlifah Abd Mutalib

    Assalamualaikum. Nama sy Efah. Sy ingin bertanya,waktu last period sy 29/01/18 tp hingga hari ini period sy blom kluar. Sy mgalami sakit pinggang,terasa sensitif di bahagian payudara dan kerap sakit perut. Adakah sesuai utk mbuta UPT skrg? Terima kasih

    1. Waalaikumussalam. Sudah sesuai puan. Puan boleh ambil masa kira-kira 10-14 hari dari tarikh sepatutnya period untuk buat ujian air kencing. Lagi lama dari tarikh sepatutnya period, lebih tepat bacaan upt.

  22. Salam sya amida,sy dh lwt priod 2bln 3hari..skrg nih bdan2 sya jadi letih je suka tidr,kadang2 pning nk pitam,sblm ni sy xpnh makn pon popcorn sjk akhr2 ni mulut trign je,satu ag tkak rasa nk mnth tp xkluar pon,bila mkn asm ok skjp j pastu raso nk trkluar smula peruk sy jdi xbrpa nk selesa skrg nih. Adakah sy mngdng atau tidk.

  23. Salam, sy last period 9/2 … Tapi harini 10/3 sya keluar darah coklet sikit je… Adakah tanda hamil atau sebalik ye.

  24. Fenlanessa Fandy

    hello, saya nk tanya, sy start period 29.01.18 dan last period 31.01.18 ( 3 hari shja) adakah iyanya normal dan shingga hari ini sy blum period lagi, slalu cycle period sy dlm 30 -32 hari mcm tu.sy amt berharap nak pregnant adakah sesuai utk sy mguji upt? sebab sy dah coba upt 5 hari lewatbdri trikh sptutnya period tapi negatif .klu sy lakukan upt pda 11.03.18 adakah iya nya hari yg sesuai?

  25. sya suda menikah 7tHun yg llu tp belum perna ada anak..kitaran haid normal
    .hari ini sya sngat terkejut rasa sperti mau demam perut rasa nya lain sngat dn jdi pemalas ..ttiba tadi pgi ada stompok dara coklat cair sngat sikit .pdahal 2minggu yg lalu sya bru hbis haid..ptanda apa tuh puan?

  26. Assalamualaikum puan…sy nk bertanya
    Pada 5/2/2018 sy tanggalkan iucd cooper…period sy ok je setiap bulan…sepatutnya sy dah pon period..sy dah lewat 4 hari…tp semalam ade tompokan coklat ingatkn period..tp smpai skrg xde ape pon keluar..buah dada semakin membesar..tp bila check tetap 1 line…adakah sy mengandung ye??kalau keluarkan iucd tu mmg terus mengandung atau akan ambil masa utk sy mengandung?sy dah ada ank 6 tahun..mohon pencerahan ye..terima kasih.

    1. Waalaikumussalam. Masih belum boleh dikenal pasti puan. Masih terlalu awal. Puan boleh tunggu sehingga 2-3 minggu lagi sebelum membuat ujian air kencing.

  27. khairunnisa izzati bt makhtar

    assalamualaikum . saya nisa . saya nk tanya , bulan ni saya sepatotnya period pada 7/3 tapi lewat sehari . pada 8/3 tu baru ada darah tapi darah bewarna coklat ,darahnya sedikit dan bercampur sekali dngn seperti lendir . pd ptg tu darah berhenti shingga pukul 8 mlm darah itu datang semula . dan sehinggalah mlm semalam darah saya berhenti semula sehinggalah pukul 1 ptg td . dan sehingga kini darah itu on off on off sahaja berwarna coklat . saya hanya memakai pantyliner sahaja . adakah itu tanda² hamil ?

    1. Waalaikumussalam. Puan boleh tunggu lebih kurang 2-3 minggu lagi sebelum membuat ujian air kencing untuk lebih pasti. Tanda-tanda hanya sekadar agakan sehinggalah kita sahkan dengan ujian air kencing dan scan perut.

  28. khairunnisa izzati bt makhtar

    selain itu saya juga kerap kencing pada waktu malam , pening pada waktu pagi dan cepat letih . adakah itu juga tanda hamil ?

  29. salam sis…sy da buat upt pagi tdi sbb da delay 14 hri tp kptusanyee neg…perlu ke sy tgu lagi seminggu utuk test lagi si..maaf n terima ksh dgn jasa sis yg berkgsi info

  30. Sbelum ni sy pernah mengandung n gugur…Dan skrg ni mmg plan nk mengandung lg.tp sy takut kalau sy Tak sedar mengandung Dan melakukan hubungan Bersama suami…pregnancy test plak Susah nk detect awal2 mengandung..

    1. Tiada masalah puan. Saya juga pernah gugur sebelum ni. Apa yang puan boleh buat ialah berjaga-jaga dengan tarikh sepatutnya period puan. Sebaik sahaja period tak datang dari tarikh sepatutnya, puan stop sebentar untuk bersama-sama dengan suami. Kemudian setelah 2-3 minggu barulah buat UPT untuk kepastian.

  31. salam sis. nak tnya.. saya first dtg haid 6/3/18. then habis 8/3/18. pastu hari berikutnya keluar setompok darah then esok tu cek balik ade setompok coklat and cecair. then rasa tak sedap badan and mual. muntah keluar air ja pada 10/3/18 wktu pagi. then rasa denyut2 cram bahagian perut kiri kanan. bdn saya pulak suam2. Adakah saya hamil? bila saya boleh cek upt ya?

  32. salam sis.. saya baru berkahwin sebulan.. 10/2/2018 saya datang bulan and skrng dah terlewat 2 hari dri trikh priod saya.. saya x rsa loya tapi suami saya yang kerap muntah2 loyaa..dia suka mkn asam.. saya keluar keputihan pekat macam susu tapi tidk berbauu. .apakah tnda sya pregnant?

  33. Asslamulaikum,sy nk bertnye..sudah masuk 3minggu tak period,biasa period saya awal bulan..perut sudah 4hari sakit,suami saya rasa mual2 bila duduk dekat2 dengan saya..suami saya asyik tanye saya,saya mengandung ke..adakah saya mengandung

  34. Assalamualaikum . Sy mimi . Sy nk bertanya , sy lewat period dah seminggu . Wajar ke sy buat pregnency test . Risau kecewa jer . Tq sis .

    1. Waalaikumussalam. Puan boleh tunggu sehingga 2-3 minggu selepas lewat period. Masa tu, result UPT lebih tepat

  35. Assalammuailaikum , saya nurul . Sy last period 2/3 . Tapi semlm 13/3 ade kuwa sedikit darah . Tapi tk penuh dlm pad . Keluar sikit sikit darah warna coklat coklat . Dan pagi ni saya bangon terasa sakit perot . Bole saya tau sebab ape ?

  36. Salam. saya nak bertanya.. saya masih baru lagi berkahwin.. sekarang ini saya alami kerap kencing dan sakit di penghujung kencing itu. Saya juga perasan ada spot darah (seperti 2 kepingan) ketika saya kencing tapi tidak selalu terjadi. baru 2 kali. Ini masalah ape ye?

  37. Salam. . Sy sptutnye period 3/3. . tp sy cek upt 6/3 sblom sy test jpj motor. . sbb tkut prgnant tanpa sdr. . Negative upt tu..Mse tu takde tanda ape2 lg.. Tp sjak 3 4 hari ni sy punye puting breast makin sakit tak boleh dsntuh. .perut sy pulak kerap cramp smpai rasa mcm pusat sy ni ditarik2. . kdg2 rasa mcm mual tp tak teruk. . tak smpai nak muntah. ..cuma sy tak layan. .priod lgsg tak dtg. . mse skit prut smpai tarik2 pusat ni sy rasa mcm skit priod. . tp tak priod pun. . ad jugak dlm 4 5 hari rasa skit tu. . patut ke sy cek balik upt? sbb sy beli spare upt utk cek. . tp tkot terlalu awl pun ada. . sbb dah lewat 12 hari dah ni. .

  38. Hi..saya logeswari….biasa period saya irregular….last period 14/2….miggu lepas sampai sekarang saya rasa pening,perut kembung,rasa nak muntah, barang barang wangi saya tak boleh hidu rasa macam muntah…adakah saya mengandung..tapi saya belum check upt….

  39. assalam. bulan lalu period saya tak menentu . 3 kali saya keluar darah masa tu . yg first mmg mcm period normal and then second and third sikit je . period saya dtg selalu awal bulan tp bulan ni tak pulak . so saya buat pregnant test satu line tu kabur2 it means saya mengandung ke ?

    1. Wassalam. Ye puan. Walaupun line kabur kabur, ia menunjukka yang badan puan sudah ada hormon yang biasanya hanya orang hamil sahaja ada. Untuk lebih pasti, puan boleh buat pemeriksaan scan di klinik berhampiran. Tahniah puan =)

  40. Assalamualaikum
    Saya Leeza Saya dah datang period 4. Mac 2018 .. Darah mmg banyak keluar. Then abis cam biasa. Leaps semiggu period, terasa perut saya sakit mcm sengugut. Apakah tanda2 sy mengandung?

  41. Assalam. Maaf Ada pembetulan skit dlm pertanyaan sy.
    Nama saya leeza . sy dh dtg period 4.Mac.2018. Lepas 3 hari period perut sy sakit mom sengugut. Padahal period dh dtg. Ada kah sy mengandung?

    1. Wassalam. Sama puan jawapan kami. Masih terlalu awal. Sekiranya puan nak confirm dan lebih pasti, boleh buat ujian air kencing. Doktor juga tak dapat nak tentukan adakah puan hamil hanya dari tanda-tanda yang diceritakan sehinggalah dibuat ujian air kencing.

  42. Assalamualaikum buln 12/2017 sy mengandung bunting pelamin disahkan mengandung 18/12/2017 . Tetapi mengalami keguguran 11/1/18 . Kemudian sy berpantang buln 2 12/2 sy dtg period semula . Bulan 3 ni sy da delay 4 hari . Tapi mengalami senstif d puting , sakit pingang , dan terasa mual tp x terlalu senstif laa . Sy da buat upt tp ngtif . Adakh terlalu awl utk cek upt ?

    1. Waalaikumussalam. yup. Masih terlalu awal puan. Seeloknya selepas 2-3 minggu dari tarikh delay period untuk keputusan UPT yang lebih tepat =)

    2. Salam. Saya nk tanya saya xdatang period smpai sekarang 1bln last 28 hb 2. Rasa loya, pening… Boleh tolong bagi kpstian..

      1. Wassalam. Hazlina boleh buat upt test. Itu sahaja cara untuk betul-betul pasti. Jangan lupa rujuk pada doktor dan orang yang Hazlina percaya =)

  43. Salam sy ika selalu period sy teratur tetapi sy suda lewat 3 hari bulan ni,dan sy kurang nafsu makan dan cepat letih adakah sy mengandung atau memang simpston period

    1. Wassalam Puan Ika. Masih terlalu awal untuk buat sebarang kesimpulan. Tunggu lagi kira-kira 2-3 minggu dan buat upt test

  44. Assqlmualaikm ..saya niesha , sy nak tny ..sya berkahwin pda 9/2 period pda 15/2 tapi sejak masuk awal bln 3 saya kerap nak mual , tersa nak makan mcm2.. dan bauan suami sya sy rsakan busuk .. adakah tanda2 sya hamil? . Saya mempunyai seorang anak berusia 8 tahun hasil perkahwinan pertama . Saya juga kerap membuang air kecil

  45. Salam puan . Saya dah lewat 7 hari period . Rasa macam nak demam je , badan panas tp tak pening . Rasa mual-mula juga tapi tak muntah juga . Nak buat upt test tapi takut belum dapat kesan . Rasanya saya mengandung ke ?

  46. Assalamualaikum…sya jue..sya nk tnya..ptt nya sya period 14.3 tpi smpi
    arini masih belum period..kira dh lewat period 6 hari..
    ada rasa mual2 n perut ada rasa crampt..cpt letih juga..
    ada buat test urine n mmg ada 2 line ..sya kena ke klinik atau tunggu lps 2 minggu..
    mohon pencerahan..

    terima kasih

    1. Waalaikumussalam. Alhamdulillah. Tahniah Puan Juliana. Yup. Boleh pergi klinik dah untuk scan kalau dah ada 2 line tu. Tahniah puan =)

  47. Hai, sya dah lewat. Ada kala mhu muntah2, mual2. Susah mhu buang air besar tapi kerap buang air kecil, perut rsa kembung. Tnda dia kah tu? Sya tk prnah mgandung sblm ni, tnya je.

  48. Assalam Puan, saye period 4/3/18 n last period 9/3/18. Pada 19/3/18 saye ternampak darah di celana kuantiti sedikit.Dalam mase yang same terasa sakit di perut. Pada 23/3/18 saye ternampak keputihan yang berwarna seakan susu. Badan pulak asyik panas jer macam nak demam, pastu batuk n sakit tekak menjadi2.. Kalau ikut tarikh period akan datang adalah awal bulan 4.

  49. Salam, saya ira, ingin bertanya, saya baru lewat haid 2 hari, tapi saya mengalami simstom pms mcm biasa bulan bulan (dada nyeri, lelah, naik jerawat) tapi saya juga mengalami kerap buang air kecik. Adakah saya patut buat ujian kehamilan skrg? Atau tunggu lagi.

  50. Salam sy ingin bertanya apakah sy hamil atau hanya sakit perut biasa gastrik…selalu sakit kepala…buah dada sakit puting pn rasa xslesa…sy bru bkahwin nk msuk 3bln…slalu kncing malam…mual tp xmuntah..sblm ni pnh buat upt dsbbkn ad bercak drh…tp negatif bru2 ni ad gejala cmni lagi tp period blm dtg spatutnya semalam..tp entahlaa..sudah boleh ke buat upt smula

  51. Assalam sy ingin tnya saya asyik pening loya dan skit mencucuk di bahagian perut , keputihan pon kluar. Adakah saya mengandung??? Tapi makan saya jadi tadak selera .

  52. salam…saya sudah 5 thun menunggu kehadiran cahaya mata, last period saya datang adalah bln lepas 16.2.2018 sampai 22.2.18. So bln 3 sepatutnye tarikh saya datang period 9.3.2018 sbb recycle period saya awl seminggu dr tarikh dtg period kitaran haid saya adalah tetap dan xde masalah. Selepas 2 mnggu dr tarikh 9.3.2018 sya cube try buat test urine pada pukul 4am..cpt je naik 2 line (+ve)…hati teruja dan bersyukur mcm tak percaya tp saya tetap pujuk hati untuk bersabar menunggu sehingga pertghan bln depan (bln 4) untuk scan dgn doktor..simptom mengandung xde…bilakah masa sesuai untuk pergi berjumpa dgn doktor? Sbb takut pergi scan doctor ckp kosong…tkt kecewa…

  53. Salam.. Saya ingin bertanya, saya start period 26/2 sehingga 2/3. Sepatutnya bln 3 saya period tetapi sehingga sekarang saya belum period lg. Masalah skrg saya hanya ada sakit perut ja, adakah itu tanda2 mengandung?

  54. Salam.saya ingin bertanya , saya last period 3hb feb tu sya ada cek upt first time sy test dia 1line tgok balik dlm 1jam 2jam jadi 2line tp 1 line tu kabur dia hnya mcm bayang2 je, ada ka sy pregnant atau x, klu sya scan boleh tau ka sma ada preggy atau x

  55. Assalamualaikum Puan. Saya baru berkahwin kali kedua pada 15.12.2017. Saya period memang regular pada setiap bulan 17.hb dan ianya hanya 3hari atau 4hari setiap bulan. Pada bulan Mac 2018 saya period terlebih awal pada 3hb Mac 2018 tapi cuma 3hari je. Pada masa ini saya kerap letih dan mengalami keluar cecair seperti putih telor. Saya ada buat ujian UPT pada 28hb Mac waktu malam tapi negative. Saya juga ada mengambil supplement Folic Acid 5mg bermula pada bukan Dec. Utk pengetahuan puan saya pernah berkahwin dulu dan mempuanyi seorang anak berumur 8tahun. adakah Possibility saya untuk mengandung lagi ?

    1. Waalaikumussalam. Ada puan. Masih tinggi possibility untuk puan mengandung lagi melainkan faktor usia 40 tahun ke atas sahaja. InsyaALLAH bila sampai masanya, rezeki puan akan dapat juga. Sama-sama kita berdoa =)

      1. Amin yarabalalamin ya allah. Untuk makluman puan saya dah berumur 36tahun. Saya ingin tahu kenapa period saya datang awal 3hb yang sepatutnya 17hb setiap bulan ye?

  56. salam puan,
    saya sekarang berada dalam tanda tanya..simptom2 d atas ada yg sy dah alami seperti demam, breast berdenyut, selalu sakit/pening kepala, sembelit, cepat lapar, kadang perut rasa x selesa d bgian bawah pusat, dan tadi semasa berjalan di pekan terasa pinggang sy sakit dan perit, balik dari pekan saya ke tandas dan ada darah keluar..darah seperti awal permulaan period (period sy sepatutnya 7/4/18) tidak banyak hanya sebesar 50sen duit syiling lama. saya agak keliru dengan keadaan ini sebab period saya amat jarang bertukar tarikh..paling lewat 2 3 hari atau cepat 2 3 hari. saya juga tak nak cek sebab takut kecewa. saya akan tunggu jika darah masih keluar selama 6 ke 7 hari bermakna ianya period biasa dan belum lagi rezeki saya utk beroleh zuriat biat masa ini.

  57. Nor faezah binti jamaludin

    Salam team zuriat. Saya sepatutnya datang 23hb setiap bulan. Tetapi 23/3/18 tu saya masih tidak datang haid. Tetapi pada 27/3/18, saya dapati ada darah warna coklat(macam darah last period) tak banyak, tak pakai pad pun, datang darah tu dalam 6hari. Saya ada semua tanda2 macam mengandung tapi bila buat upt semuanya ve-. Soalannya adakah darah yang keluar tu darah haid atau pun darah implemented

    1. Wassalam Puan Faezah. Untuk kes puan ni, kami tak dapat bagi jawapan dengan tepat. Puan boleh berjumpa doktor untuk diagnose yang lebih terperinci

  58. Assalamualaikum, sy berkawhin pd 17/2/2018..last priod sy adlah pd 9/2/2018..tp pd 9-11 hb mac trdpat pengeluaran cecair wrna koko, sedikit shj.. Kerap mnglami demam yg on off, pening dan loya, krem perut & keletihan yg mlmpau,kerap membuang air kecil pd waktu mlm & suka mkn mknan yg msam.. Emosi pn tk stabil😂Adkah potensi utk sy hamil?

  59. Assalamualaikumm.saya fika dari kluang.saya nak tnya.bln 3 saya datang 25 aribulan.hnya 3 ari sahaja.darah merah.trus dmm teruk .sy g ngurut bab badan rase sakit2.tkak loya.kepala skit.pinggang pun skit.ingat lps urut hilang semua sakit.tapi tetap sama.bidan ade cakap dye ade rse degupan nadi dperut saya.puan rase adekah saya prgnat?saya blm cek pape lg

  60. Salam…
    Period saya yg terakhir pada 16hb Mac. Sejak 2… 3 hari ni saya mengalami skt bahagian pinggang & ari2… Sy ada ambil ubat di klinik utk mslh tersebut. Doc beri ubat thn sakit, ubat angin & ubat panas utk sapu. Adakah berkemungkinan saya hamil? Malangnya saya tak melakukan ujian kehamilan. Sekiranya ada kemungkinan hamil, apakah ubat yg diberi tidak menjejaskan kehamilan? Mohon penjelasan… T. Ksh.

  61. salam puan.. sy dah lewat 10 hari dari trikh dtg bulan sy.. sy mengalami pening2 , mual” tpi xtruk sngt xmuntah pun.. mengidam. adaka ini tnda kehamilan . sbb ini bru kali pertama.. sblm ni sy suda cek test kehamilan hnya 1 line saja . bila trikh sesuai tuk sy cek lagi semula ?

    1. Cuba cek guna dgital upt.. dia skli bolh kesan week ke brpe dah.. kdang if sure dah prgnant line akan ada garis samar2

  62. Assalam..
    Maaf mengganggu..
    Sy nak tnya, slps sy demam smggu yg lps sy mengalami pening kepala yg kerap, tambahan pening ni lain kerana sy rasa mcm bgoyang n bpusing, rasa nak pitam pun ada juga..ini demam pertama thn ini..sy pun cepat rasa letih, sakit bhgn puting, cepat lesu, rasa nak tidur dan kerap kencing malam..
    Utk pengetahuan, sy tamat inject depo perancang bln 11 yg lps..
    Adakah ianya kesan perancang..
    Tp kenapa baru skrg sakit kepala..
    Haid sy skrg pun blom menentu sejak pertengahan bln 3..sbb sblom ni ok awal bln tapi bila pertengahan bulan 3 tu keluar darah lg mcm x sure pulak preggy..

  63. Assalamualaikum..mf bertnye
    .saye 1hb-5hb 2 saye period..lepastu 27hb 2 sampai 4hb 3..saye period lg..29hb 3 ad keluar darah coklat2 tp sedikit sgt..bulan 4 saye belum period lg..kemungkinan ke sye pregnant..mohon pencerahan..

  64. Saya sejak 2 3 hari ini serkng mngalami krem perut dari wab pusat sehingga ke bahagian ari,periosd sy sepatutnya pada 19.03,namun sehingga kini tidak datang bulan..sakit pinggang kerap..adakah sy berkemjngkinan mengandung..

  65. Hi, sye just nak dptkn pndangan.. my 1st pregnant is on octber,last year.. dan pd buln january thun ini sye tlh mnglmi kggurn,pdrhn slma 2minggu,dan buln strusnya sye priod sprti biasa. Normally skg priod sye cuma smpi hr ke 3 je,pstu dia stop,kdg2 msh ade tp tak bnyk. Mse sye 1st tme prgnnt tu sye xsdar dr awal..ttpi apa yg sye alami pd awl khmlan tu adlh dr segi emosi, prsaan sedih xtntu psal,prsaan kcwa,kdg rsa smua bnde tak knà,sye jd mrah,skjp pastu sye rsa sdih sngt2.kdg rsa sngt trtkan tmbhn lg bla kurg dpt prhtian dr hsbnd, kdg sye rsa mcm seola2 mroyn, pda msa sye hmil sblm ni.sye rsa sntsa nak ada org d smping, msa prgnant 1st ni pula,sye mngidam makan smua bnda msam2. Knpa yerr sye jd mcm tu? And skg, sye mnglmi kdaan ni smula, sye xblh kwal prsaan sedih,kdg sdih smbl tpkir nak pkul dri sdri,tmbhn lg sye tgl seorg smntra ni. Actually bln 3 tu sye ade priod jg, tp lps smnggu dr priod tu pla tetiba sye mngidam sngt nak mkn cake, smpi la ke hrni msh rsa nak mkn cake,pstu td rsa nak sngt mkn coklat . Firasat tpkir mngdung pun ada jg..tp blm bt ujian lg.. tp kdg2 ada jg brsa mual..ada tak yg blh anda kngsi pndpt utk mslh sye ni

  66. salam, saya HIDAYAH sekadar ingin berkongsi sy sblm ni period mmg x teratur…tpi selpas amalkn jamu maharan period sy da normal kmbali tpi kiraan kiraan haid 35 day…da 3 bulan sy period ok….dulu 5 bln skli period…..so masalh sy sekarang 3,4,5 hari ni sy sering pening sakit tbuh badan mcm x bermaya jew rasa….perut kmbung smcm jewww..pinggang pon rasa tegang je..tpi lau ikt clendar app yg period tu haid sy akan datang lg 10 hri lgi……sy pergi cek klinik cek jantung tpi ok jewww…cek tekanan darah ok jew…cme denyutan nadi laju sedikittt….skrg ni cpt rasa mengahh jeww…….adakah itu tanda2 sy nad ada bby……3 tahun TTC…..MF skdar bertanyaaa????

  67. Salam puan..sy ingin bertanya..sblom sy dtg period ,sy try buat urintest pregnant pada tarikh 4/4/2018,line pada urintest tu nmpk kabur, keesokkan hari plk sy try skli lg gna urintest tu,kptasannya lbih terang sdikit shja dri sblomnya..lps itu selang beberapa hari period dtg…adkh sy ad tnda awl mngandong ataupon tidak??..trima kasih puan.

  68. Noraziah bt zainal

    Salam pn.. Period sy mmg tak teratur, last bby 8 thn dulu.. Skrg sy mmg sgt nak m’gandung lg.
    Last Period sy 7/3-14/3.. Pd kiraan period seterusnya sepatutnya 3/4.. Tapi Hingga sekrg tak keluar period lg.. Bilakah tarikh yg sesuai sy buat ujian UPT?

  69. Salam. Saya akhir2 ni cepat sgt letih walau takde buat apa2, bdn sakit2, perut cramp, keputihan banyak, selalu rasa mcm nk dmm, kerap lapar, nipple sakit. Last period saya takmacam biasa. Spotting sahaja. Macam mana ye ?

  70. Assalamualaikum. Tarikh haid saya sebetulnya 5/4/2018. Tapi hingga hari ini saya masih belum datang haid. Saya dah buat ujian kehamilan pada 10/4/2018 namun keputusannya negatif. Apa patut saya buat sekarang?

    1. Waalaikumussalam. Puan boleh tunggu lagi 1-2 minggu kemudian buat semula upt test. Sekiranya negatif, tetapi masih lagi belum datang haid, puan boleh rujuk dengan doktor.

  71. Assalamualaikum, sy nurul.. Sy bru hbis period 1/04/18 dn skrg dh 2,3 hari sy sakit dlm pinggang tambh nipple pun sakit bila tersentuh.. Ada kemungkinan ke utk hamil.. Tq

  72. Assalamualaikum
    Sy nurul, sy last period 1/4/18 tp sekarang dlm 2,3 hari pinggang sy kerap sakit n xselesa, nipple juga sakit bila tersentuh, kdg2 berdenyut bawah perut, letih je ada kemungkinan ke utk hamil.
    Terima kasih

  73. Macam mane ye sy bru lepas 2 minggu cam tu period, tp skrg dh 3,4 hari sakit pinggang, sakit nipple, xsedap perut..kemungkinan leh preggy ke. Sbb skrg tgh sakit gg boleh ke klu sy nk cabut gg dlm keadaan camni
    Tq..

  74. Salam, sy last period 24/2 yg lali. Sampai skrg x period2 lagi. Tp xde simptom2 pregnancy yg lain. Yang ada hanya sering letih, emosi tganggu, selera mkn btmbah dan keputihan jernih yg banyak. Ada kmngkinan ke sy mngndung? Dah ssuai x buat upt?

  75. Assalamualaikum,
    Last period saya 16/2/2018. Period saya x tetap, kadang2 2 bulan sekali. saya ada buat urine test pada 14/4/2018 tp result tersangat la kabur. sekarang breast terasa sakit bila disentuh. seblum ni xpernah sakit walau nk period. keputihan pun keluar dengan banyak. adakah sy betul2 hamil? dan bila tarikh yg sesuai untuk saya test urine lagi sekali?

  76. Assalamualaikum, sy berkawhin pd 17/2/2018..last priod sy adlah pd 9/2/2018..tp pd 9-11 hb mac trdpat pengeluaran cecair wrna koko, sedikit shj.. Kerap mnglami demam yg on off, pening dan loya, krem perut & keletihan yg mlmpau,kerap membuang air kecil pd waktu mlm & suka mkn mknan yg msam.. Shgga hari ini sy blm priod, Adkah potensi utk sy hamil?

  77. assalam .. saye nk tnye . sudah sebulan nak dekat dua bulan sye tk period , dan sye rsa mkin hri bdn rasa letih , mood bertukar . hilang selera mkn , bau busuk rsa nk munth .. skit kepala knkdang dh tak boleh diri lama2 tapak kaki skitt .. badan smkin berisi .. ape kah sye mengandung , sbb sye bru kahwin 4bulan

  78. Assalam. Saye nk tnye. Period saye biasa datang 24/25 hari bulan. Tapi bulan ni lgsg takde tanda nk period. Perut mcm kembung. Payudara rasa tegang. Sakit bila sentuh. Lepastu asyik rasa ada cecair yg keluar tapi takde. Mcm yg saye selalu rasa bila nk period. Tu tanda mengandung jugak ke?

  79. Nurul ellyana

    Bulan lepas 12-14 april 3 hari je dtang period .. dah semalam dalam pukul 11 malam rase macam cecair keluar pergi tandas tengok darah sikit .. terus saye pakai pad .. dan harini darah sikit je macam dah nak abs period .. padahal period saye lagi 2hari .. period saye selalu tak teratur .. adakah tu tande awal mengandung ..

  80. Hai.. Sy nk bertanya sy baru berkawin bulan 11/17.. Sy start bulan 2/18 sehingga bulan 4/18 dtg period sy xlama.. Cuma 3hari jer.. Bila check upt negetif.. Skit belakang Pinggang n kdg2 rase kt perot cm ada gerak2 mcm nyilu.. Baru2 nie kerap skit kepala klau xmkn pg.. Mcm sehari xmkn.. Adakan ini tanda2 mengandung..

  81. Hi sy nini.pda 4hb.4.18 sy ad buat scan kat klinik swasta.dok bgtahu dah nampak kantung maybe dlm 4-5weeks.tp sy bru hbis periot pd 20hb.3.18…mcamana boleh dikira 4-5weeks ye😅..selepas scan pagi tu sy mengalami pendarahan lebih kurang 1 pad.selama 1 hari saja.dh selepas itu darah xkeluar.sy cek upt msih positif di sebut 2-3weeks pregnant.apa pendapat doktr.

  82. Salam…saya nak tanye period lewat…last period 31/3/2018…..sudah 2 kali check preg test tp 1 line saje ….

  83. aslkm .. sy syira nk bertanya dan kepastian . . period sy tidak teratur .. pada bulan 26 qpril ade keluar darah serompok selama 6 hari .. dua hari selepas abis darah ade buat pregnancy test n result nehative . sekrg ni bawah perut dh xselesa dan pening2 … adakah sy hamil dan lg bpe minggu boleh buat pregnancy test ?

  84. Assalamualaikum..sy Ika..sy plan nk pregy..apa yg patut sy buat..dh bermcm² herba dan ubat² tan sy telan tapi still xde hasil😭

  85. salam sis..sy last perios 9 mac 2018,abis dlm 15-17aribln..bln4 sy xder period langsung until bln5 ni sy still x period..cuma sy sblom2 ni krap sakit pinggang & x bole tlalu lama duduk..dlm 2hari lpas perut sy kembung dn sakit sgt bila mkn..adakn tanda2 sy hamil??

  86. Salam..saya sue..saya last period sekitar 20hb mac 2018..sekarang saya ada tanda2 mcm hamil spt saya selalu google tanda2 kehamilan. saya nak tanya if saya check tdk mengandung adakah bkemungkinan saya ada masalah lain?. boleh mndatangkan bahaya tak kalau macam saya masih belum period dah masuk bulan mei 2018. terima kasih.

  87. salam…period saya last pada 20 mac 2018. pada awal bulan may saya ada check kehamilan tp negatif..but until now saya masih tdk period..adakah bahaya if saya tak Pregnant tapi still tak period?

  88. Assalamualaikum,
    Puan saya nak bertanya bulan ni saya spotting selama seminggu sebelum keluar darah haid,haid saya pada 11/05 kitaran saya 33 hari,tapi pada 11/05 darah yang keluar coklat bercampur darah selama 3hari,saya hanya pakai panty liner saja,haid saya bulan lepas 10/4 soalan saya adakah ini masalah hormon atau tanda hamil?

  89. Hi Tim zuriat,
    Saya sudah lebih kurang 3 bulan tak period,last period saya 9/2/18. Pada 10/5/18 saya telah menjalani rawatan iui, hari ini genap seminggu tp sejak 3 hari lepas kerap mengalami sakit bwh perut dan keputihan berwarna kekuningan susu basi. Adakah ini petanda pregnant atau jangkitan kuman?ataupun kesan ubat dydrogesterone? saya rasa terlalu awal utk check upt.

  90. Assalamualaikum..
    Saya nk bertanya.. LMP saya 1/5/18..
    Tarikh 14/5/18 perut sy rasa tak selesa, rasa cramp n kembung. Keputihan pn keluar sprti putih susu. Sy try bt UPT dgn mngunakan hcg 25mIU/ml menunjukkan positif. Tapi bila sy guna hcg 20mIU/ml mnunjukkn negatif. 3 hri lepas tu sy guna hcg yg sama 25mIU/ml dan mnunjukkan positif. Adakah sy hamil??

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *