15 Tanda-Tanda Mengandung Yang Boleh Tahu Sebelum Missed Period

tanda-tanda mengandung awal

Sudah beberapa hari badan anda rasa tidak selesa. Period anda juga sudah miss beberapa hari. Anda rasakan satu perasaan yang unik. Anda pasti yang ovum sudah pun bertemu dengan sperm, tapi anda mahukan sesuatu yang lebih meyakinkan.

Tanda-tanda mengandung awal berbeza-beza mengikut tempoh dan kekerapan. Sesetengah wanita, boleh mempunyai tanda seawal minggu pertama. Bagi anda yang kali pertama mengandung mungkin tidak perasan.

Jadi jom baca tentang tanda-tanda mengandung awal yang boleh anda perhatikan walaupun anda masih belum lagi missed period.

Bilakah simptom mengandung akan mula muncul?

 

Tanda dan Simptom Garis Masa
Tompok darah dan senggugut Minggu 1-4
Terlepas haid Minggu ke 4
Kejang Minggu 4 atau 5
Mual dan Loya (Morning Sickness) Minggu 4 hingga 6
Payudara gatal-gatal Minggu 4 hingga 6
Kerap kencing Minggu 4 hingga 6
Perut rasa penuh Minggu 4 hingga 6
Senang pening kepala bila naik kenderaan Minggu 5 hingga 6
Beremosi dan senang berubah mood Minggu ke 6
Suhu badan berubah-ubah Minggu ke 6
Tekanan darah tinggi Minggu ke 8
Sangat letih dan pedih ulu hati Minggu ke 9
Jantung berdegup laju Minggu ke 8 hingga 10
Perubahan payudara dan puting Minggu ke 11
Jerawat mula naik Minggu ke 11
Kenaikan berat badan Minggu ke 11
Muka berseri-seri Minggu ke 12

Sumber : Healthline.com

15 Tanda-Tanda Mengandung Awal Yang Paling Jelas Kelihatan

Berikut adalah tanda-tanda hamil yang boleh anda perhatikan seawal minggu pertama atau sebelum lewat datang haid yang seterusnya.

1. Perubahan Pada Payudara

Seawal 2 minggu pertama selepas percantuman antara sperm dan ovum (persenyawaan), perubahan hormon akan berlaku dan menyebabkan payudara membengkak dan mengeras.

Ini juga adalah persediaan awal tubuh badan untuk proses penghasilan susu dan penyusuan bayi nanti. Areola (warna hitam di sekeliling puting anda) juga mungkin berubah warna menjadi lebih gelap dan membesar ukur lilitnya.

Bagi sesetengah wanita, perubahan ini mungkin sama seperti ketika hendak datang bulan, dan sesetengah wanita yang lain merasakan simptom ini lebih jelas dan berbeza apabila hendak hamil.

Menurut laman web kesihatan The Health Line, keadaan ini akan berterusan selama 1-2 minggu selepas proses pembenihan berlaku. Selain itu, ia juga disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron dan estrogen dalam tubuh wanita hamil.

 


2. Tompokan Pendarahan Atau ‘Spotting'

Kadang-kadang terdapat tompokan darah akan keluar dari vagina anda. Pendarahan ini berlaku apabila embryo mula menempel ke dinding rahim anda. Biasanya berlaku kira-kira 10-14 hari selepas sperm dan ovum bercantum buat pertama kali.

Pendarahan ini warnanya lebih terang, dalam bentuk tompokan dan hanya keluar dalam tempoh yang singkat berbeza dengan darah haid yang lebih pekat dan keluar dalam tempoh lebih lama.

Sebahagian wanita juga akan merasai kekejangan seperti senggugut. Sakitnya lebih kurang sama seperti anda senggugut biasa. Mungkin ada yang keliru dan menyangkanya sebagai haid, lebih-lebih lagi jika anda mempunyai kitaran yang tidak tetap.

Namun, berbeza dengan haid, pendarahan ini biasanya amat sedikit dan tidak akan memenuhi ‘pad' mahupun ‘panty liner' yang digunakan.

 


3. ‘Cramp', Senggugut atau Kembung Perut

Apabila berlakunya pendarahan, sesetengah wanita akan merasai sedikit sakit, kejang, atau terasa kembung pada bahagian perut.

Kesakitan ini diakibatkan oleh terhentinya produksi hormon progesteron dari corpus luteal setelah hadirnya sel plasenta. Perut juga terasa kejang kerana otot rahim yang meregang apabila hadirnya janin. Walaubagaimanapun, kesakitannya adalah masih terkawal.

Maka, sekiranya anda merasakan kesakitan yang kuat, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor.

 


4. Rasa Loya & Mual-Mual ‘Morning Sickness'

Gejala mual atau muntah merupakan tanda-tanda mengandung yang paling popular. Rasa mual dan morning sickness biasanya mula terjadi seawal minggu ke-4 – minggu ke-6. Ia sering berlaku ketika awal pagi, iaitu apabila bangun tidur. Sebab itulah ia digelar dengan nama ‘morning sickness'. Walaubagaimanapun, sebenarnya perasaan loya ini boleh berlaku pada bila-bila masa dan ada yang melaluinya hingga tempoh hampir bersalin.

Sebenarnya, ia disebabkan oleh peningkatan asid pada perut akibat bertambahnya paras hormon estrogen. Selain itu, ia juga berkait rapat dengan hormon HCG (Human Chorionic Gonadotropin) yang mulai dihasilkan oleh plasenta.

Kira-kira 50% wanita akan muntah dan loya semasa trimester pertama kehamilan mereka. Bagi sesetengah bakal ibu, rasa mual dan loya ini akan berakhir semasa trimester kedua, tetapi ada juga yang berlaku sepanjang tempoh kehamilan.

Tips Mudah

  • Letakkan biskut atau roti di tempat tidur anda dan makan sebaik sahaja anda bangun dari tidur
  • Minum air dengan banyak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari

 


5. Sensitif Terhadap Bau & Cerewet Dengan Makanan 

Ada kalanya wanita akan menunjukkan perangai pelik seperti mengidam dan berubah selera makan. Ini terjadi kerana berlakunya perubahan hormon yang ketara semasa awal kehamilan. Salah satu sebabnya adalah kerana sensitiviti yang dimilikinya ini. Malah, mual dan muntah yang dialami juga berkait rapat dengan peningkatan sel saraf pada bau-bauan tertentu.

Jadi, tidak hairanlah kadangkala makanan biasa dimakan setiap hari sebelum ini pun tiba-tiba membuat anda berasa sensitif, terutama yang beraroma kuat seperti telur dan bawang.

Satu kajian ada dilakukan bagi mengkaji hubungan antara bau dan kehamilan. Para pengkaji mendapati ibu hamil lebih sensitif dengan bau semasa di trimester pertama kehamilan mereka.

Pastikan beritahu suami anda bagi menjadikan suami anda lebih sabar melayan karenah anda.


6. Lendir atau Keputihan (Cervical Mucus)

Selain pendarahan, barangkali anda akan merasai keluarnya cairan dari vagina yang mirip dengan keputihan. Sekiranya anda sering merekod kitaran haid anda untuk persediaan mengandung, anda mungkin sudah mengetahui yang lendir di pangkal rahim anda akan menebal dan bertambah semasa proses persenyawaan berlaku.

Lendir cecair ini biasanya tidak berbau dan tidak gatal. Jika sebaliknya, berjumpalah doktor kerana dikhuatiri anda mengalami jangkitan.

Lendir ini juga memainkan peranan yang sangat penting bagi menghalang serangan bakteria dan virus terhadap embrio anda. Kesan dari itu, lendir ini juga akan mengalir keluar menerusi vagina anda lebih dari biasa.

Ini juga boleh menjadi tanda awal kehamilan anda.

 


7. Kerap Ke Tandas Untuk Kencing

Menurut BabyCenter, sebaik saja anda mengandung, perubahan hormon hCG – yang juga dikenali sebagai hormon mengandung – akan menyebabkan anda ingin kencing walaupun saiz embryo masih lagi kecil dan tidak menekan salur pundi kencing anda.

Hormon ini akan menyebabkan peningkatan saliran darah melalui buah pinggang. Hal ini menyebabkan buah pinggang anda terisi dengan lebih cepat, lalu anda perlu berulang-alik ke tandas dengan lebih cepat.

Kekerapan untuk kencing ini boleh berterusan apabila bertambahnya usia bayi dalam kandungan akibat tekanan pada bahagian pundi kencing, seiring dengan peningkatan berat badan bayi.

 


8. Cepat Letih

Keletihan tanpa sebab dapat menjadi tanda-tanda mengandung yang paling jelas dan nyata, terutamanya pada awal kehamilan.

Ini kerana tubuh badan anda mengalami peningkatan kadar hormon progesteron di samping perubahan isipadu darah, denyutan jantung, serta metabolisme tubuh. Peningkatan hormon ini juga membuatkan anda rasa mengantuk.

Sebaiknya ketika ini, anda mendapatkan tidur dan rehat yang cukup.

 


9. Jantung Berdebar Dan Berdegup Dengan Lebih Kerap

Semasa minggu ke8 hingga minggu ke-10. jantung anda mula berdegup dengan lebih cepat dan kuat. Simptom jantung berdebar atau arrhythmias (degupan jantung berubah-ubah) adalah normal semasa hamil kerana berlakunya perubahan hormon dalam badan.

Selepas dari simptom ini, pengaliran darah ke janin akan mula berlaku. Sekiranya anda ada masalah jantung, seeloknya anda berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

 


10. Sakit Gigi

Sistem imun anda yang lemah ketika mengandung membuatkan bakteria pada gigi mula-mula bertindak.

Ditambah pula badan anda mula menghasilkan darah dengan lebih banyak untuk diberikan kepada bayi anda, anda mungkin akan mengalami pembengkakan pada gusi anda.

Bengkak gusi ini membuatkan gusi mudah berdarah dan menjadi salah satu dari tanda-tanda kehamilan yang awal.

 


11. Rasa Sejuk Walaupun Tengah Panas

tanda tanda hamil rasa sejuk

Di peringkat awal kehamilan, sistem imun dan pertahanan tubuh anda akan cuba untuk menyerang embrio anda kerana badan mengenal pasti embrio sebagai anasir asing. Jadi, hormon progestrone akan memastikan perkara ini tidak terjadi.

Oleh sebab itu, ketika ini, virus dan bakteria juga mula bertindak dan ini menyebabkan anda rasa sejuk-sejuk badan walaupun dibawah terik matahari.

Jangan risau. Simptom ini biasanya berlaku dalam tempoh kira-kira 2 minggu sahaja.

Tips Mudah

  • Buat senaman ringan bagi memanaskan badan anda
  • Minum air dengan banyak sekurang-kurangnya 8 gelas atau lebih sehari

 


12. Tekanan Darah Lebih Tinggi Dan Pening Kepala

Dalam kebanyakan kes, tekanan darah anda akan tinggi semasa di awal kehamilan. Ini kerana salur darah anda akan mengembang bagi menghantar darah kepada bayi anda.

Ini sekaligus menyebabkan anda pening dan sakit kepala. Selalunya simptom ini tidak dapat dikenal pasti dengan jelas. Paling baik sekiranya anda sering merekod tekanan darah anda bagi mengenalpasti sekiranya berlaku apa-apa perubahan.

Tips Mudah

  • Belajar untuk merekod tekanan darah anda dengan lebih kerap
  • Minum air dengan cukup dan amalkan makan snek sihat dengan lebih teratur
  • Lakukan rutin senaman yang sesuai dengan ibu hamil

 


13. Rasa Tak Sedap Di Lidah Seperti Rasa Besi

Ini mungkin antara simptom mengandung yang paling pelik. Lidah anda rasa tak sedap seperti rasa besi walaupun selepas anda makan.

Rasa aluminium dan besi ini terjadi kerana berlakunya perubahan hormon dalam badan anda. Menariknya, rasa ini juga ada istilah perubatannya iaitu dysgeusia.

Kadar hormon estrogen memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan rasa pada lidah. Jadi, sehingga hormon ini stabil, anda mungkin akan mengalami rasa ini sehingga awal timester kedua sebelum ianya hilang.

 


14. Muka Lebih Berseri-seri Dan Jerawat Mula Naik

Mungkin ada sesetengah kawan anda yang menegur muka anda nampak lebih bercahaya dan berkilat semasa mengandung. Ini terjadi apabila kadar hormon yang tinggi beserta pertambahan kuantiti darah dalam badan membuatkan lebih banyak darah mengalir menerusi salur darah.

Ini menyebabkan kelenjar minyak pada kulit anda untuk bekerja lebih keras. Aktiviti ini menghasilkan kulit wajah yang lebih bercahaya. Efeknya, jerawat juga mungkin akan mula mengganggu muka anda.

 


15. Perubahan Mood Dan Emosi

Selain perubahan fizikal, perubahan hormon juga dapat membuat anda merasa lebih emosional.

Dari tanda tanda sebelum ini, anda pasti sudah tahu yang perubahan hormon memainkan peranan dalam kesemua simptom simpton mengandung.

Jadi, ianya normal semasa di awal mengandung untuk emosi dan mood anda sentiasa berubah-ubah. Tidak dinafikan, seorang wanita dapat meneka dan mempunyai keistimewaan ‘sixth sense' untuk mengetahui perubahan yang berlaku dalam dirinya.

Kadang kadang hanya kerana perkara kecil anda boleh merajuk dengan suami anda. Jadi, pastikan anda beritahu suami anda bagi mengelakkan suami anda berkecil hati dan lebih sabar melayan karenah anda. Ya lah..buat anak dah sama-sama, jadi besarkan anak pun mestilah bersama-sama juga kan?

 


Apakah Cara Dan Waktu Terbaik Untuk Mengenal Pasti Yang Saya Mengandung?

Kesemua tanda-tanda di atas hanya sekadar tanda dan tidak boleh digunakan untuk memastikan yang anda benar-benar telah mengandung.

Hanya satu cara untuk anda lebih YAKIN dan PERCAYA iaitu dengan membuat ujian air kencing setelah anda missed period anda. Anda boleh membeli kit pregnancy test di farmasi berdekatan anda. Sekiranya digunakan dengan betul, ujian ini boleh mencecah sehingga 99% ketepatan.

Waktu terbaik untuk anda menjalan ujian ini ialah 7 hari selepas anda missed period anda dan dilakukan sebaik sahaja anda bangun dari tidur iaitu ketika hormon hCG sedang tinggi.

Saya Dah Buat Ujian Kehamilan, Tapi Resultnya Negatif. Tapi Saya Ada Tanda-Tanda Di Atas. Apa Perlu Saya Buat?

Untuk pengetahuan anda, pregnancy test berfungsi dengan mengenal pasti hormon hCG dalam badan anda. Hormon ini hanya wujud semasa minggu awal mengandung (trimester pertama).

Kadar hormon ini juga agak rendah di awal-awal kehamilan anda. Jadi, apa yang perlu anda buat ialah tunggu sehingga beberapa hari atau paling baik 1-2 minggu sebelum melakukan ujian kehamilan sekali lagi.

Hormon hCG sentiasa bertambah setiap hari dan akan meningkat paling tinggi ketika anda hamil minggu ke-8 hingga minggu ke-11.

Jadi, dengan mengetahui kitaran haid, hormon dan perubahan badan anda, ianya akan membantu untuk anda membuat dan mendapat keputusan ujian kehamilan yang lebih baik.

Sekiranya masih lagi negatif keputusannya, jangan stress! Tarik nafas dalam-dalam dan bertenang. InsyaALLAH rezeki anda akan sampai juga nanti. Teruskan berusaha.

Untuk belajar cara kitaran haid anda, boleh klik sini.

Apa Perlu Saya Buat Setelah Saya Positif Mengandung?

Setelah ujian kehamilan menunjukkan double line, segeralah bertemu doktor bagi menjalankan ujian scan pula bagi mengenal pasti kantung bayi anda dan tahap kesihatan anda.

Pada minggu ke 8 dan ke atas, anda sudah pun boleh untuk membuka buku merah.

Tahniah kami, Zuriat.my, ucapkan kepada anda. Moga-moga sepanjang kehamilan anda akan dimudahkan dan memperolehi proses bersalin yang senang dan tenang nanti.

 

Rujukan : MamaNatural.com, HealthLine.com
Sumber Gambar : Shutterstock.com


244 thoughts on “15 Tanda-Tanda Mengandung Yang Boleh Tahu Sebelum Missed Period”

    1. Jika lepas period bersama suami..dan Selepas 15hari tu rasa penat n asyik mqta rasa nk tido…hari ke 16-18 belaku kram perut n dahaga sangat.. Adakah kena buat ujian? Atau peregnat? Atau pergi buat medical checkup dengan doktor?

      1. Sis kalau lepas haid blm subur lg tu.. biasanya hari ke 14 tu dr hari pertama haid masa subur jika kitaran haid tepat 30 hari

  1. Saya Arasi,saya dh kahwin Ada anak 1 dah 8 tahun, sekrg saya planning utk pregnant ,tapi tarikh period saya dh lps 1 minggu, pagi tadi say ada check upt still 1 line saya risau Ni,nak tahu macam na kena tggu ke atau nak jumpa doctor utk check, boleh saya tahu.i rasa sakit perut bawah, selsema, sakit kepala selang seli, saya pun tak tahu boleh tahu idea

    1. Puan boleh tunggu lagi seminggu. Biasanya kalau baru 1 minggu lepas dari tarikh period, masih awal lagi, doktor pun tak boleh kenal pasti dengan baik lagi.

        1. Hi… salam kepada semua…
          Nama sy alice… dah berkahwin selama 5 tahun. Pernah miscarriage. Tahun ini 2018… period as normal sehingga bulan 5… then june n july langsung tak ada period… bila pergi jumpa doctor bgtau tak ada telur dlm perut😢… risau… dah banyak kali check upt tapi negatif…bulan lepas August 13 kena macam period… warna merah sikit aje…then terus keluar warna kehitaman coklat selama 5 hari… then stop😔😔😔 sampai sekarang tak ada period….. sekarang sy ini mkn lebih sikit… tak lapar sgt tapi nak mkn… pening2 ada tapi taklh teruk sgt… sekejap2 buang air kecil ada…seluar dalam asyik basah aje sebab ada cecair air keluar… tapi tak gatal… tolong sy puan2 diatas…. sy ini mengandung ke… takut nak check upt… nanti kalau negatif sakit hati lagi😢😭😭😭 tolong sya….

    1. Belum boleh dikenal pasti Puan Preeya. Untuk lebih pasti, lebih baik untuk puan tunggu sehingga beberapa minggu selepas tarikh sepatutnya period dan buat ujian air kencing dan berjumpa doktor =)

    2. Nama saya mariah,period saya sepatutnya 9/3/18,tapi saya sekarang ada simptom 2 macam pregnant,perut berdenyut2 sebelah kanan,rasa nak kencing especially waktu mlm,puting payudara sakit,asyik2 lapar je,n kadang2 rasa pening,Adakah saya pregnant ?

      1. Terima kasih kerana bertanya Puan Mariah. Masih terlalu awal. Sekiranya berjumpa doktor sekali pun, doktor akan suruh tunggu sehingga seminggu-2 minggu selepas tarikh sepatutnya period untuk buat ujian air kencing dan pemeriksaan lanjut. Apa-apa pun kita sama-sama berdoa yang terbaik buat puan =)

        1. Eymaa Ellynn Loo

          Salam..sye bru nikah 20/9/2018 last sye dtg haid 14/8/2018 sblum trikh prnikhan sye..dri 14/8 sye haid smpai 5/10/2018 haid pun dtg tpi tk bnyk n tk lama 2/3 hri wrna pun coklet htam. Msa nk haid 5/10 drah kluar pun mcm luka kt tgan selang shri lsung tk de 7/10 bru kluar smula n hri tu jgak last kluar..skrg ni yg kluar kputihan plak ! Tpi tk de kesan apa2 lah cuma rimas stiap kli tukar slaur..ermm ini ke mksd tnda hamil awl ??

  2. Sya dah lewat period 1 bln 17 hr..period x tratur tp skg ni slu sakit kepala, rasa brdenyut2.dah 4 hr sakit pingang kmudan sakitnya x ble di byakn brdenyut2 Kiri dn kanan.dn ada darah tp x byk kta pakai pad kecil ja tu..dn bla masak rasa masakan masin tp sbnrnya x masin pn.agak2 mengandung kah

    1. Terima kasih kerana bertanya Puan Aliya. Puan boleh membuat ujian air kencing (UPT test) untuk mengesahkan. Sebab sudah sebulan lebih tu. Biasanya keputusan ujian air kencing sudah jelas. Untuk lebih pasti, puan boleh rujuk pada doktor di klinik berhampiran =)

    2. Puan…saya ingin bertanya…jika saya melakukan hubungan seks pada hari pertama isteri saya period and sedangkan saya x tahu yg dia datang haid…jdi adakah peluang untuk mendapat zuriat itu ada atau tidak??

  3. Boleh ke sya tahu, sya skrg badan tkmenentu nak demam tp tktentu, dan sya selsema.sepatutnya period sya pada 25/2 tp belum ada tanda nak period, selalunya sya akn rasa sakit pada pinggang.sejak sejak ni sya selalu rasa mngantok dan letih.

    1. Terima kasih kerana bertanya Pn Ramazilah. Masih terlalu awal untuk tentukan samaada puan mengandung atau pun tidak. Tapi berdasarkan perubahan-perubahan yang puan beritahu tu, berkemungkinan untuk hamil. Apa-apa pun, kita tunggu lagi 2-3 minggu, kemudian puan boleh buat ujian air kencing dan pergi ke klinik kesihatan untuk pemeriksaan lanjut. Diharap jawapan ini membantu puan sedikit sebanyak =)

  4. Sy dh lewat period 3 hari,sy asl membuang air kecik n besar.. Kerap sakit perut n pening2 rase nk pitam,adakah sy mngndung?

  5. Salam…saye lewat period 15 hri..sye ccuk perancang..setiap bln akan klua drh haid slma 2 mggu..wlaupon skit2..tpi bln nie..x klua lnsg..haid sye mmg teratur..dan stiap bln akn klua..mcm mne ye..😣😣😣

    1. Wassalam Puan. Yang ini puan boleh buat ujian air kencing dah. Boleh beli UPT test di farmasi berhampiran. Penting ni untuk kepastian. Takut kalau tahu bila dah lewat lebih banyak masalah lain yang timbul =)

        1. Waalaikumussalam Puan Atirah. Boleh terus tanya. Tak perlu minta minta izin. Ini berbeza dari ruangan chat.

      1. salam..sya ika dua hari asyik mual n skit perut ja dengan nak tido ja…hari ketiga baru period tapi saya datang period rasa letih ja n ngantok…saya jadi laguni sebab apa yerr???

  6. Assalammualaikum, sya nk brtnya, bulan jan 6hb sya dtg period shgga 11hb. Then, 20hb jan tu, sy dtg lg period tpi tak lama cuma 3 hari. Tu pun darah x byk , darah coklat2. And now skng ni sya mngalami rasa sakit perut cramp, bdn letih sgt.. bila sya cek upt, just kluar 1 line and 1 line lg still kabur. Adakah kmungkinan sya mengandung? Ataupun adakah upt itu memang akan nampak 1 line terang and then 1 lagi kabur walaupun kita tidak hamil?

    1. Waalaikumussalam Puan Wawa. Selalunya kalau check UPT, walaupun 1 line kabur, itu pun dah menunjukkan tanda tanda puan mengandung. Kabur kabur tu terjadi sebab hormon yang dihasilkan masa mengandung masih belum banyak, tapi menunjukkan ia sudah ada. Untuk lebih kepastian boleh pergi ke klink berhampiran. Nanti puan kena buat UPT test sekali lagi dan disahkan sendiri oleh makmal dan doktor. Itu lebih tepat. Harap membantu =)

      1. setelah keguguran tahun leps period sy jd x teratur…bulan2 yg lpas siklus had sy 28-36…bulan ni plak jd lewat siklus haid sy 43…ddrh pda hri 1 hanya sedikit Dan merah Segar…ada normal haid sy

  7. Risna vinayatu

    Saya pun ada rasa tanda2 tu.. baru 2 hari lewat datang bulan.. tadi tetiba keluar darah cam coklat cair kat panty liner.. tanda2 pregnant semua dah ada.. tp takut nk test…. takut kecewa.. hehe

    1. Hikhik. Faham perasaan puan tu. Takpe, kita sama-sama berdoa bagi semuanya baik-baik sahaja buat Puan Risna Vinayatu =)

  8. Saya lewat period smggu lebih..lps tu kluar tompok darah skit..bru ingt nk test pagi esok.frust dah..sbb period..tpi skrg still period xdak..cuma tompok drah tu sja..sya mgharap lps tahun lps ggur 13mggu bby first..doa kn sya ya..

      1. Assalamualaikum cik boleh saya tanya saya ni dah lama x datang period 15.4 2018 sampai sekarang sudah lebih satu bulan tanda yang kata tu semua ada tapi setiap kali saya ke klinik negative saja apa yang patut buat

      2. Boleh saya bertanya.. Klau kawasan payudara rasa sakit rasa tegang.. Puting pun rasa sakit.. Pinggang sebelah kiri rsa sakit skit².. Bdn jd mcm lemah.. Slera mkn xbp nk ada.. Rsa nk mkn bnda² yg msam ja.. Knp ya

        1. Tak tahu puan. Saya bukan doktor. Puan boleh rujuk dengan doktor. Untuk lebih pasti puan dah hamil atau pun tidak, puan boleh buat pregnancy test.

          1. assalamualaikum, saya nadia. saya baru habis period 15/9/18 haritu.. tapi sekarang dh 4hari keluar darah warna merah cair takpun lendir2 warna coklat. perut rasa cramp sakit kpala blarutan dgn badan rsa letih sangat walaupun tak buat kerja berat. adakah saya mengandung? tolong sayaa..

  9. Niksuzie Niksuzie

    Salam.. Saya sebelum ni mengalami period tak teratur.. Bulan lepas sy datang period selama smggu. Pada 2/2 tapi hanya keluar tompok coklat n hanya sedikit.. Skrang ni sya rasa tak sihat n cepat letih.. Berdebar n perut jgk kembung.. Adakah saya hamil

      1. salam sis.. boleh saya tahu knp payudara saya di sekeliling bengkak dh nk masuk dua minggu tapi di bahagian puting tak bengkak pun sis.ada kah sy pregnant?? sjak2 ni sy cpat rasa ltih bdn. atau sy nk dtg ktur ye sis??

  10. Assalamualaikum,sya Jannah nak bertanya.Saya biasa dtg period hjg bulan ,tp smpi skg sy x dtg period lagi.Skg sy demam ,selesema,sakit bdn,sakit tengkuk blkng bhgian kiri dan kpla pn sakit berdenyut ,dlm msa yg sma pinggang pn sakit.Rasa mls pun ada,.cuma nak pencerahan adkh sy ni mengandung? terima kasih..

    1. Waalaikumussalam Puan. Kalau mengikut apa yang puan sekarang baru 4 hari masuk ke bulan baru. Mungkin dalam minggu depan, puan dah boleh buat ujian air kencing (UPT test) untuk keputusan yang lebih meyakinkan samaada puan hamil atau pun tak =)

  11. Farah Hirna Binti Shamsuddib

    Assalamualaikum,
    Saya nak bertanya adakah saya hamil?
    Saya berumur 40 tahun..period terakhir saya bermula 31/12/2017 sehingga 20/1/2018 tetapi sehingga hari ini tiada period.
    Saya sudah membuat ujian kehamilan di rumah menggunakan pregnancy test tetapi negatif..sudah cuba 3 kali tetapi still negatif..pinggang sakit dan di ari2 pun sakit..mohon pencerahan..

    1. Waalaikumussalam. Untuk kes seperti puan, lebih baik untuk puan rujuk pihak doktor dan klinik kesihatan. Takut-takut ada masalah lain yang lebih besar dan bukannya mengandung.

  12. Assalam pn..
    Sy dah lewat dtg bulan 4 ari..last week sy demam biasa + selesema..tp demam + selesema berulang. Dah 2 mggu sakit pinggang bhgn belakang & bdn asyik penat letih walaupun rehat secukupnya..perut pun rasa kembung
    .mohon pencerahan puan..

  13. Assalammualaikum saya ariana . Saya ada makan pill perancang sekarang saya dah lewat 3 hari period ada kah saya hamil atau sebab pil tu ?

    1. Waalaikumussalam Puan Ariana. Boleh jadi puan. Sebab salah satu side effect pil perancang ialah delay period. Apa-apa pun masih terlalu awal untuk buat keputusan. Puan boleh tunggu dalam 2-3 minggu lagi sebelum buat ujian air kencing atau berjumpa dengan doktor.

  14. assalamualaikum, sy nk brtnya .. 26hb shingga 28hb feb sy period n then period balik 2hb shingga 3hb mac .. ttapi tiba pagi nii pinggang blkang sgt sakit sprt nk dtg period .. adakah itu tnda kehamilan ?

  15. Hi , saya ingin bertanya. Saya dtg bulan 4 hb feb . Adakah bulan seterusnya akan jatuh pada 4 hb ? Sbb feb hanya 28 hari

  16. Norkhalidah bt Ibrahim

    Assalamualaikum..nm sy norkhalidah..sy nk tnye…hr ni 6.3.18 sptt nya trikh sy period…tp 28.2 tu ada kluar dua tompok coklt..n then sy pkai pad..dan tak kluar drh sampai pg td…tgahari tdi sy ade angkt brg stor…lps tue sy pg toilet nk buang air kcil..tiba2 drh kluar tp sedikit je…adakh itu tnda pregnant…thnkss

    1. Waalaikumussalam Puan. Mungkin ya atau pun tak. Sebab masih terlalu awal untuk buat kesimpulan. Untuk lebih kepastian, puan boleh tunggu dalam seminggu dua lagi sebelum membuat ujian air kencing dan berjumpa doktor =)

  17. Salam.. Saya nak bertanya skit.. sy dh 3 bln xdtg period.. Last awl bln 12.. Bln 1, ad kuar drh skit dlm 3 hari.. Tp lps tu cek UPT, tp negatif.. Lps bln 2 plak skit bahagian payudara, perot ad gerakan, ngidam.. Smpi la bln 3 ni msh xdtg bln.. Sy mls lg nk cek.. Sbb dh 5thn menuggu chya mata.. Tp yg kali ni mcm pelik skit.. Adakah tu tanda kehamilan??? Tq

    1. Wassalam Puan Nisa. Dari apa yang puan ceritakan, kemungkinan untuk hamil tu mungkin ada. Puan beranikan diri untuk buat ujian air kencing kerana itu sahaja cara untuk lebih pasti. Apa-apa pun kami mendoakan puan berjaya mendapat zuriat. Aminnn =)

  18. Hi , saya ingin bertanya . January lepas saya bru saja tinggal kan pil perancang . Last saya period 30jan-1feb . Bulan ni saya belum datang haid langsung dah lewat 6 hari . Payudara saya bengkak , punggung sakit rasa sengugut , ari² juga ada sakit sikit . Adakah itu tanda² hamil ataupun gangguan hormon selepas tinggalkn pil hormon . Sya ada buat ujian air kncing kat rumah tpi negative . Pergi klinik chck juga negative . Nurse ckap sya hmpir dtang haid. Betul ke ?

    1. Ya Puan Marrylin Wong. Itu juga boleh jadi kesan sampingan selepas berhenti mengambil pil perancang. Sistem tubuh badan mengambil masa untuk stabilkan kembali hormon. Buat masa ini, puan banyakkan berehat dan jangan stress stress. Moga-moga segalanya dimudahkan buat puan =)

  19. Assalamualaikum, sy berkawhin pd 17/2/2018..last priod sy adlah pd 9/2/2018..sehingga sekarang sy blm period, tp sy mnglami demam yg on off, pening dan loya, krem perut & keletihan yg mlmpau.. Adkah potensi utk sy hamil? Jika ada, bila waktu yg sesuai utk buat UPT

    1. Waalaikumussalam Puan Hafizah. Tahniah atas perkahwinan puan. Waktu yang sesuai ialah selepas seminggu dari tarikh cycle period puan yang sepatutnya berlaku pada bulan Mac. Puan boleh lihat cara mengira cycle di link ini : https://zuriat.my/cara-kira-waktu-subur-selepas-haid-tepat/

      Tapi ikut dari kefahaman saya, tarikh puan berkahwin tu antara tarikh yang puan tengah subur, jadi ada kemungkinan puan “bunting pelamin”. Apa-apa pun, tahniah dari kami. Selamat menempuh alam perkahwinan =)

  20. As salam…sya da lewat 10 hari..stiap malam kerap buang air kcil dan cepat dahaga n tekak kering….adakah sy plu tunggu utk test dan gn tetiba jerawat sy timbul sbb sy jarang berjerawat batu..

        1. Puan. Untuk betul-betul pastikan, puan boleh buat ujian air kencing. Ini semua tanda-tanda yang boleh jadi ya, boleh jadi tak. Untuk lebih pasti dan confirm, buat je ujian air kencing

  21. last sy period 8/2…stiap malam kerap buang air kcil dan cepat dahaga n tekak kering….tp 5/3 tu ada kluar dua tompok coklt..n then sy pkai pad..dan tak kluar drh da.sy mnglami demam yg on off, pening dan loya, krem perut & keletihan yg mlmpau.. Adkah potensi utk sy hamil? Jika ada, bila waktu yg sesuai utk buat UPT

    1. Terima kasih kerana bertanya Puan Nurul. Untuk kes puan ni, lebih baik untuk puan buat UPT sekarang. Kita sama-sama berdoa yang terbaik buat puan =)

  22. Muhazlifah Abd Mutalib

    Assalamualaikum. Nama sy Efah. Sy ingin bertanya,waktu last period sy 29/01/18 tp hingga hari ini period sy blom kluar. Sy mgalami sakit pinggang,terasa sensitif di bahagian payudara dan kerap sakit perut. Adakah sesuai utk mbuta UPT skrg? Terima kasih

    1. Waalaikumussalam. Sudah sesuai puan. Puan boleh ambil masa kira-kira 10-14 hari dari tarikh sepatutnya period untuk buat ujian air kencing. Lagi lama dari tarikh sepatutnya period, lebih tepat bacaan upt.

  23. Salam sya amida,sy dh lwt priod 2bln 3hari..skrg nih bdan2 sya jadi letih je suka tidr,kadang2 pning nk pitam,sblm ni sy xpnh makn pon popcorn sjk akhr2 ni mulut trign je,satu ag tkak rasa nk mnth tp xkluar pon,bila mkn asm ok skjp j pastu raso nk trkluar smula peruk sy jdi xbrpa nk selesa skrg nih. Adakah sy mngdng atau tidk.

  24. Salam, sy last period 9/2 … Tapi harini 10/3 sya keluar darah coklet sikit je… Adakah tanda hamil atau sebalik ye.

  25. Fenlanessa Fandy

    hello, saya nk tanya, sy start period 29.01.18 dan last period 31.01.18 ( 3 hari shja) adakah iyanya normal dan shingga hari ini sy blum period lagi, slalu cycle period sy dlm 30 -32 hari mcm tu.sy amt berharap nak pregnant adakah sesuai utk sy mguji upt? sebab sy dah coba upt 5 hari lewatbdri trikh sptutnya period tapi negatif .klu sy lakukan upt pda 11.03.18 adakah iya nya hari yg sesuai?

  26. sya suda menikah 7tHun yg llu tp belum perna ada anak..kitaran haid normal
    .hari ini sya sngat terkejut rasa sperti mau demam perut rasa nya lain sngat dn jdi pemalas ..ttiba tadi pgi ada stompok dara coklat cair sngat sikit .pdahal 2minggu yg lalu sya bru hbis haid..ptanda apa tuh puan?

  27. Assalamualaikum puan…sy nk bertanya
    Pada 5/2/2018 sy tanggalkan iucd cooper…period sy ok je setiap bulan…sepatutnya sy dah pon period..sy dah lewat 4 hari…tp semalam ade tompokan coklat ingatkn period..tp smpai skrg xde ape pon keluar..buah dada semakin membesar..tp bila check tetap 1 line…adakah sy mengandung ye??kalau keluarkan iucd tu mmg terus mengandung atau akan ambil masa utk sy mengandung?sy dah ada ank 6 tahun..mohon pencerahan ye..terima kasih.

    1. Waalaikumussalam. Masih belum boleh dikenal pasti puan. Masih terlalu awal. Puan boleh tunggu sehingga 2-3 minggu lagi sebelum membuat ujian air kencing.

  28. khairunnisa izzati bt makhtar

    assalamualaikum . saya nisa . saya nk tanya , bulan ni saya sepatotnya period pada 7/3 tapi lewat sehari . pada 8/3 tu baru ada darah tapi darah bewarna coklat ,darahnya sedikit dan bercampur sekali dngn seperti lendir . pd ptg tu darah berhenti shingga pukul 8 mlm darah itu datang semula . dan sehinggalah mlm semalam darah saya berhenti semula sehinggalah pukul 1 ptg td . dan sehingga kini darah itu on off on off sahaja berwarna coklat . saya hanya memakai pantyliner sahaja . adakah itu tanda² hamil ?

    1. Waalaikumussalam. Puan boleh tunggu lebih kurang 2-3 minggu lagi sebelum membuat ujian air kencing untuk lebih pasti. Tanda-tanda hanya sekadar agakan sehinggalah kita sahkan dengan ujian air kencing dan scan perut.

  29. khairunnisa izzati bt makhtar

    selain itu saya juga kerap kencing pada waktu malam , pening pada waktu pagi dan cepat letih . adakah itu juga tanda hamil ?

  30. salam sis…sy da buat upt pagi tdi sbb da delay 14 hri tp kptusanyee neg…perlu ke sy tgu lagi seminggu utuk test lagi si..maaf n terima ksh dgn jasa sis yg berkgsi info

  31. Sbelum ni sy pernah mengandung n gugur…Dan skrg ni mmg plan nk mengandung lg.tp sy takut kalau sy Tak sedar mengandung Dan melakukan hubungan Bersama suami…pregnancy test plak Susah nk detect awal2 mengandung..

    1. Tiada masalah puan. Saya juga pernah gugur sebelum ni. Apa yang puan boleh buat ialah berjaga-jaga dengan tarikh sepatutnya period puan. Sebaik sahaja period tak datang dari tarikh sepatutnya, puan stop sebentar untuk bersama-sama dengan suami. Kemudian setelah 2-3 minggu barulah buat UPT untuk kepastian.

  32. salam sis. nak tnya.. saya first dtg haid 6/3/18. then habis 8/3/18. pastu hari berikutnya keluar setompok darah then esok tu cek balik ade setompok coklat and cecair. then rasa tak sedap badan and mual. muntah keluar air ja pada 10/3/18 wktu pagi. then rasa denyut2 cram bahagian perut kiri kanan. bdn saya pulak suam2. Adakah saya hamil? bila saya boleh cek upt ya?

  33. salam sis.. saya baru berkahwin sebulan.. 10/2/2018 saya datang bulan and skrng dah terlewat 2 hari dri trikh priod saya.. saya x rsa loya tapi suami saya yang kerap muntah2 loyaa..dia suka mkn asam.. saya keluar keputihan pekat macam susu tapi tidk berbauu. .apakah tnda sya pregnant?

  34. Asslamulaikum,sy nk bertnye..sudah masuk 3minggu tak period,biasa period saya awal bulan..perut sudah 4hari sakit,suami saya rasa mual2 bila duduk dekat2 dengan saya..suami saya asyik tanye saya,saya mengandung ke..adakah saya mengandung

  35. Assalamualaikum . Sy mimi . Sy nk bertanya , sy lewat period dah seminggu . Wajar ke sy buat pregnency test . Risau kecewa jer . Tq sis .

    1. Waalaikumussalam. Puan boleh tunggu sehingga 2-3 minggu selepas lewat period. Masa tu, result UPT lebih tepat

  36. Assalammuailaikum , saya nurul . Sy last period 2/3 . Tapi semlm 13/3 ade kuwa sedikit darah . Tapi tk penuh dlm pad . Keluar sikit sikit darah warna coklat coklat . Dan pagi ni saya bangon terasa sakit perot . Bole saya tau sebab ape ?

  37. Salam. saya nak bertanya.. saya masih baru lagi berkahwin.. sekarang ini saya alami kerap kencing dan sakit di penghujung kencing itu. Saya juga perasan ada spot darah (seperti 2 kepingan) ketika saya kencing tapi tidak selalu terjadi. baru 2 kali. Ini masalah ape ye?

  38. Salam. . Sy sptutnye period 3/3. . tp sy cek upt 6/3 sblom sy test jpj motor. . sbb tkut prgnant tanpa sdr. . Negative upt tu..Mse tu takde tanda ape2 lg.. Tp sjak 3 4 hari ni sy punye puting breast makin sakit tak boleh dsntuh. .perut sy pulak kerap cramp smpai rasa mcm pusat sy ni ditarik2. . kdg2 rasa mcm mual tp tak teruk. . tak smpai nak muntah. ..cuma sy tak layan. .priod lgsg tak dtg. . mse skit prut smpai tarik2 pusat ni sy rasa mcm skit priod. . tp tak priod pun. . ad jugak dlm 4 5 hari rasa skit tu. . patut ke sy cek balik upt? sbb sy beli spare upt utk cek. . tp tkot terlalu awl pun ada. . sbb dah lewat 12 hari dah ni. .

  39. Hi..saya logeswari….biasa period saya irregular….last period 14/2….miggu lepas sampai sekarang saya rasa pening,perut kembung,rasa nak muntah, barang barang wangi saya tak boleh hidu rasa macam muntah…adakah saya mengandung..tapi saya belum check upt….

  40. assalam. bulan lalu period saya tak menentu . 3 kali saya keluar darah masa tu . yg first mmg mcm period normal and then second and third sikit je . period saya dtg selalu awal bulan tp bulan ni tak pulak . so saya buat pregnant test satu line tu kabur2 it means saya mengandung ke ?

    1. Wassalam. Ye puan. Walaupun line kabur kabur, ia menunjukka yang badan puan sudah ada hormon yang biasanya hanya orang hamil sahaja ada. Untuk lebih pasti, puan boleh buat pemeriksaan scan di klinik berhampiran. Tahniah puan =)

  41. Assalamualaikum
    Saya Leeza Saya dah datang period 4. Mac 2018 .. Darah mmg banyak keluar. Then abis cam biasa. Leaps semiggu period, terasa perut saya sakit mcm sengugut. Apakah tanda2 sy mengandung?

  42. Assalam. Maaf Ada pembetulan skit dlm pertanyaan sy.
    Nama saya leeza . sy dh dtg period 4.Mac.2018. Lepas 3 hari period perut sy sakit mom sengugut. Padahal period dh dtg. Ada kah sy mengandung?

    1. Wassalam. Sama puan jawapan kami. Masih terlalu awal. Sekiranya puan nak confirm dan lebih pasti, boleh buat ujian air kencing. Doktor juga tak dapat nak tentukan adakah puan hamil hanya dari tanda-tanda yang diceritakan sehinggalah dibuat ujian air kencing.

  43. Assalamualaikum buln 12/2017 sy mengandung bunting pelamin disahkan mengandung 18/12/2017 . Tetapi mengalami keguguran 11/1/18 . Kemudian sy berpantang buln 2 12/2 sy dtg period semula . Bulan 3 ni sy da delay 4 hari . Tapi mengalami senstif d puting , sakit pingang , dan terasa mual tp x terlalu senstif laa . Sy da buat upt tp ngtif . Adakh terlalu awl utk cek upt ?

    1. Waalaikumussalam. yup. Masih terlalu awal puan. Seeloknya selepas 2-3 minggu dari tarikh delay period untuk keputusan UPT yang lebih tepat =)

    2. Salam. Saya nk tanya saya xdatang period smpai sekarang 1bln last 28 hb 2. Rasa loya, pening… Boleh tolong bagi kpstian..

      1. Wassalam. Hazlina boleh buat upt test. Itu sahaja cara untuk betul-betul pasti. Jangan lupa rujuk pada doktor dan orang yang Hazlina percaya =)

  44. Salam sy ika selalu period sy teratur tetapi sy suda lewat 3 hari bulan ni,dan sy kurang nafsu makan dan cepat letih adakah sy mengandung atau memang simpston period

    1. Wassalam Puan Ika. Masih terlalu awal untuk buat sebarang kesimpulan. Tunggu lagi kira-kira 2-3 minggu dan buat upt test

  45. Assqlmualaikm ..saya niesha , sy nak tny ..sya berkahwin pda 9/2 period pda 15/2 tapi sejak masuk awal bln 3 saya kerap nak mual , tersa nak makan mcm2.. dan bauan suami sya sy rsakan busuk .. adakah tanda2 sya hamil? . Saya mempunyai seorang anak berusia 8 tahun hasil perkahwinan pertama . Saya juga kerap membuang air kecil

  46. Salam puan . Saya dah lewat 7 hari period . Rasa macam nak demam je , badan panas tp tak pening . Rasa mual-mula juga tapi tak muntah juga . Nak buat upt test tapi takut belum dapat kesan . Rasanya saya mengandung ke ?

  47. Assalamualaikum…sya jue..sya nk tnya..ptt nya sya period 14.3 tpi smpi
    arini masih belum period..kira dh lewat period 6 hari..
    ada rasa mual2 n perut ada rasa crampt..cpt letih juga..
    ada buat test urine n mmg ada 2 line ..sya kena ke klinik atau tunggu lps 2 minggu..
    mohon pencerahan..

    terima kasih

    1. Waalaikumussalam. Alhamdulillah. Tahniah Puan Juliana. Yup. Boleh pergi klinik dah untuk scan kalau dah ada 2 line tu. Tahniah puan =)

  48. Hai, sya dah lewat. Ada kala mhu muntah2, mual2. Susah mhu buang air besar tapi kerap buang air kecil, perut rsa kembung. Tnda dia kah tu? Sya tk prnah mgandung sblm ni, tnya je.

  49. Assalam Puan, saye period 4/3/18 n last period 9/3/18. Pada 19/3/18 saye ternampak darah di celana kuantiti sedikit.Dalam mase yang same terasa sakit di perut. Pada 23/3/18 saye ternampak keputihan yang berwarna seakan susu. Badan pulak asyik panas jer macam nak demam, pastu batuk n sakit tekak menjadi2.. Kalau ikut tarikh period akan datang adalah awal bulan 4.

  50. Salam, saya ira, ingin bertanya, saya baru lewat haid 2 hari, tapi saya mengalami simstom pms mcm biasa bulan bulan (dada nyeri, lelah, naik jerawat) tapi saya juga mengalami kerap buang air kecik. Adakah saya patut buat ujian kehamilan skrg? Atau tunggu lagi.

  51. Salam sy ingin bertanya apakah sy hamil atau hanya sakit perut biasa gastrik…selalu sakit kepala…buah dada sakit puting pn rasa xslesa…sy bru bkahwin nk msuk 3bln…slalu kncing malam…mual tp xmuntah..sblm ni pnh buat upt dsbbkn ad bercak drh…tp negatif bru2 ni ad gejala cmni lagi tp period blm dtg spatutnya semalam..tp entahlaa..sudah boleh ke buat upt smula

  52. Assalam sy ingin tnya saya asyik pening loya dan skit mencucuk di bahagian perut , keputihan pon kluar. Adakah saya mengandung??? Tapi makan saya jadi tadak selera .

  53. salam…saya sudah 5 thun menunggu kehadiran cahaya mata, last period saya datang adalah bln lepas 16.2.2018 sampai 22.2.18. So bln 3 sepatutnye tarikh saya datang period 9.3.2018 sbb recycle period saya awl seminggu dr tarikh dtg period kitaran haid saya adalah tetap dan xde masalah. Selepas 2 mnggu dr tarikh 9.3.2018 sya cube try buat test urine pada pukul 4am..cpt je naik 2 line (+ve)…hati teruja dan bersyukur mcm tak percaya tp saya tetap pujuk hati untuk bersabar menunggu sehingga pertghan bln depan (bln 4) untuk scan dgn doktor..simptom mengandung xde…bilakah masa sesuai untuk pergi berjumpa dgn doktor? Sbb takut pergi scan doctor ckp kosong…tkt kecewa…

  54. Salam.. Saya ingin bertanya, saya start period 26/2 sehingga 2/3. Sepatutnya bln 3 saya period tetapi sehingga sekarang saya belum period lg. Masalah skrg saya hanya ada sakit perut ja, adakah itu tanda2 mengandung?

  55. Salam.saya ingin bertanya , saya last period 3hb feb tu sya ada cek upt first time sy test dia 1line tgok balik dlm 1jam 2jam jadi 2line tp 1 line tu kabur dia hnya mcm bayang2 je, ada ka sy pregnant atau x, klu sya scan boleh tau ka sma ada preggy atau x

  56. Assalamualaikum Puan. Saya baru berkahwin kali kedua pada 15.12.2017. Saya period memang regular pada setiap bulan 17.hb dan ianya hanya 3hari atau 4hari setiap bulan. Pada bulan Mac 2018 saya period terlebih awal pada 3hb Mac 2018 tapi cuma 3hari je. Pada masa ini saya kerap letih dan mengalami keluar cecair seperti putih telor. Saya ada buat ujian UPT pada 28hb Mac waktu malam tapi negative. Saya juga ada mengambil supplement Folic Acid 5mg bermula pada bukan Dec. Utk pengetahuan puan saya pernah berkahwin dulu dan mempuanyi seorang anak berumur 8tahun. adakah Possibility saya untuk mengandung lagi ?

    1. Waalaikumussalam. Ada puan. Masih tinggi possibility untuk puan mengandung lagi melainkan faktor usia 40 tahun ke atas sahaja. InsyaALLAH bila sampai masanya, rezeki puan akan dapat juga. Sama-sama kita berdoa =)

      1. Amin yarabalalamin ya allah. Untuk makluman puan saya dah berumur 36tahun. Saya ingin tahu kenapa period saya datang awal 3hb yang sepatutnya 17hb setiap bulan ye?

  57. salam puan,
    saya sekarang berada dalam tanda tanya..simptom2 d atas ada yg sy dah alami seperti demam, breast berdenyut, selalu sakit/pening kepala, sembelit, cepat lapar, kadang perut rasa x selesa d bgian bawah pusat, dan tadi semasa berjalan di pekan terasa pinggang sy sakit dan perit, balik dari pekan saya ke tandas dan ada darah keluar..darah seperti awal permulaan period (period sy sepatutnya 7/4/18) tidak banyak hanya sebesar 50sen duit syiling lama. saya agak keliru dengan keadaan ini sebab period saya amat jarang bertukar tarikh..paling lewat 2 3 hari atau cepat 2 3 hari. saya juga tak nak cek sebab takut kecewa. saya akan tunggu jika darah masih keluar selama 6 ke 7 hari bermakna ianya period biasa dan belum lagi rezeki saya utk beroleh zuriat biat masa ini.

  58. Nor faezah binti jamaludin

    Salam team zuriat. Saya sepatutnya datang 23hb setiap bulan. Tetapi 23/3/18 tu saya masih tidak datang haid. Tetapi pada 27/3/18, saya dapati ada darah warna coklat(macam darah last period) tak banyak, tak pakai pad pun, datang darah tu dalam 6hari. Saya ada semua tanda2 macam mengandung tapi bila buat upt semuanya ve-. Soalannya adakah darah yang keluar tu darah haid atau pun darah implemented

    1. Wassalam Puan Faezah. Untuk kes puan ni, kami tak dapat bagi jawapan dengan tepat. Puan boleh berjumpa doktor untuk diagnose yang lebih terperinci

  59. Assalamualaikum, sy berkawhin pd 17/2/2018..last priod sy adlah pd 9/2/2018..tp pd 9-11 hb mac trdpat pengeluaran cecair wrna koko, sedikit shj.. Kerap mnglami demam yg on off, pening dan loya, krem perut & keletihan yg mlmpau,kerap membuang air kecil pd waktu mlm & suka mkn mknan yg msam.. Emosi pn tk stabil😂Adkah potensi utk sy hamil?

  60. Assalamualaikumm.saya fika dari kluang.saya nak tnya.bln 3 saya datang 25 aribulan.hnya 3 ari sahaja.darah merah.trus dmm teruk .sy g ngurut bab badan rase sakit2.tkak loya.kepala skit.pinggang pun skit.ingat lps urut hilang semua sakit.tapi tetap sama.bidan ade cakap dye ade rse degupan nadi dperut saya.puan rase adekah saya prgnat?saya blm cek pape lg

  61. Salam…
    Period saya yg terakhir pada 16hb Mac. Sejak 2… 3 hari ni saya mengalami skt bahagian pinggang & ari2… Sy ada ambil ubat di klinik utk mslh tersebut. Doc beri ubat thn sakit, ubat angin & ubat panas utk sapu. Adakah berkemungkinan saya hamil? Malangnya saya tak melakukan ujian kehamilan. Sekiranya ada kemungkinan hamil, apakah ubat yg diberi tidak menjejaskan kehamilan? Mohon penjelasan… T. Ksh.

  62. salam puan.. sy dah lewat 10 hari dari trikh dtg bulan sy.. sy mengalami pening2 , mual” tpi xtruk sngt xmuntah pun.. mengidam. adaka ini tnda kehamilan . sbb ini bru kali pertama.. sblm ni sy suda cek test kehamilan hnya 1 line saja . bila trikh sesuai tuk sy cek lagi semula ?

    1. Cuba cek guna dgital upt.. dia skli bolh kesan week ke brpe dah.. kdang if sure dah prgnant line akan ada garis samar2

  63. Assalam..
    Maaf mengganggu..
    Sy nak tnya, slps sy demam smggu yg lps sy mengalami pening kepala yg kerap, tambahan pening ni lain kerana sy rasa mcm bgoyang n bpusing, rasa nak pitam pun ada juga..ini demam pertama thn ini..sy pun cepat rasa letih, sakit bhgn puting, cepat lesu, rasa nak tidur dan kerap kencing malam..
    Utk pengetahuan, sy tamat inject depo perancang bln 11 yg lps..
    Adakah ianya kesan perancang..
    Tp kenapa baru skrg sakit kepala..
    Haid sy skrg pun blom menentu sejak pertengahan bln 3..sbb sblom ni ok awal bln tapi bila pertengahan bulan 3 tu keluar darah lg mcm x sure pulak preggy..

  64. Assalamualaikum..mf bertnye
    .saye 1hb-5hb 2 saye period..lepastu 27hb 2 sampai 4hb 3..saye period lg..29hb 3 ad keluar darah coklat2 tp sedikit sgt..bulan 4 saye belum period lg..kemungkinan ke sye pregnant..mohon pencerahan..

  65. Saya sejak 2 3 hari ini serkng mngalami krem perut dari wab pusat sehingga ke bahagian ari,periosd sy sepatutnya pada 19.03,namun sehingga kini tidak datang bulan..sakit pinggang kerap..adakah sy berkemjngkinan mengandung..

  66. Hi, sye just nak dptkn pndangan.. my 1st pregnant is on octber,last year.. dan pd buln january thun ini sye tlh mnglmi kggurn,pdrhn slma 2minggu,dan buln strusnya sye priod sprti biasa. Normally skg priod sye cuma smpi hr ke 3 je,pstu dia stop,kdg2 msh ade tp tak bnyk. Mse sye 1st tme prgnnt tu sye xsdar dr awal..ttpi apa yg sye alami pd awl khmlan tu adlh dr segi emosi, prsaan sedih xtntu psal,prsaan kcwa,kdg rsa smua bnde tak knà,sye jd mrah,skjp pastu sye rsa sdih sngt2.kdg rsa sngt trtkan tmbhn lg bla kurg dpt prhtian dr hsbnd, kdg sye rsa mcm seola2 mroyn, pda msa sye hmil sblm ni.sye rsa sntsa nak ada org d smping, msa prgnant 1st ni pula,sye mngidam makan smua bnda msam2. Knpa yerr sye jd mcm tu? And skg, sye mnglmi kdaan ni smula, sye xblh kwal prsaan sedih,kdg sdih smbl tpkir nak pkul dri sdri,tmbhn lg sye tgl seorg smntra ni. Actually bln 3 tu sye ade priod jg, tp lps smnggu dr priod tu pla tetiba sye mngidam sngt nak mkn cake, smpi la ke hrni msh rsa nak mkn cake,pstu td rsa nak sngt mkn coklat . Firasat tpkir mngdung pun ada jg..tp blm bt ujian lg.. tp kdg2 ada jg brsa mual..ada tak yg blh anda kngsi pndpt utk mslh sye ni

  67. salam, saya HIDAYAH sekadar ingin berkongsi sy sblm ni period mmg x teratur…tpi selpas amalkn jamu maharan period sy da normal kmbali tpi kiraan kiraan haid 35 day…da 3 bulan sy period ok….dulu 5 bln skli period…..so masalh sy sekarang 3,4,5 hari ni sy sering pening sakit tbuh badan mcm x bermaya jew rasa….perut kmbung smcm jewww..pinggang pon rasa tegang je..tpi lau ikt clendar app yg period tu haid sy akan datang lg 10 hri lgi……sy pergi cek klinik cek jantung tpi ok jewww…cek tekanan darah ok jew…cme denyutan nadi laju sedikittt….skrg ni cpt rasa mengahh jeww…….adakah itu tanda2 sy nad ada bby……3 tahun TTC…..MF skdar bertanyaaa????

  68. Salam puan..sy ingin bertanya..sblom sy dtg period ,sy try buat urintest pregnant pada tarikh 4/4/2018,line pada urintest tu nmpk kabur, keesokkan hari plk sy try skli lg gna urintest tu,kptasannya lbih terang sdikit shja dri sblomnya..lps itu selang beberapa hari period dtg…adkh sy ad tnda awl mngandong ataupon tidak??..trima kasih puan.

  69. Noraziah bt zainal

    Salam pn.. Period sy mmg tak teratur, last bby 8 thn dulu.. Skrg sy mmg sgt nak m’gandung lg.
    Last Period sy 7/3-14/3.. Pd kiraan period seterusnya sepatutnya 3/4.. Tapi Hingga sekrg tak keluar period lg.. Bilakah tarikh yg sesuai sy buat ujian UPT?

  70. Salam. Saya akhir2 ni cepat sgt letih walau takde buat apa2, bdn sakit2, perut cramp, keputihan banyak, selalu rasa mcm nk dmm, kerap lapar, nipple sakit. Last period saya takmacam biasa. Spotting sahaja. Macam mana ye ?

  71. Assalamualaikum. Tarikh haid saya sebetulnya 5/4/2018. Tapi hingga hari ini saya masih belum datang haid. Saya dah buat ujian kehamilan pada 10/4/2018 namun keputusannya negatif. Apa patut saya buat sekarang?

    1. Waalaikumussalam. Puan boleh tunggu lagi 1-2 minggu kemudian buat semula upt test. Sekiranya negatif, tetapi masih lagi belum datang haid, puan boleh rujuk dengan doktor.

  72. Assalamualaikum, sy nurul.. Sy bru hbis period 1/04/18 dn skrg dh 2,3 hari sy sakit dlm pinggang tambh nipple pun sakit bila tersentuh.. Ada kemungkinan ke utk hamil.. Tq

  73. Assalamualaikum
    Sy nurul, sy last period 1/4/18 tp sekarang dlm 2,3 hari pinggang sy kerap sakit n xselesa, nipple juga sakit bila tersentuh, kdg2 berdenyut bawah perut, letih je ada kemungkinan ke utk hamil.
    Terima kasih

  74. Macam mane ye sy bru lepas 2 minggu cam tu period, tp skrg dh 3,4 hari sakit pinggang, sakit nipple, xsedap perut..kemungkinan leh preggy ke. Sbb skrg tgh sakit gg boleh ke klu sy nk cabut gg dlm keadaan camni
    Tq..

  75. Salam, sy last period 24/2 yg lali. Sampai skrg x period2 lagi. Tp xde simptom2 pregnancy yg lain. Yang ada hanya sering letih, emosi tganggu, selera mkn btmbah dan keputihan jernih yg banyak. Ada kmngkinan ke sy mngndung? Dah ssuai x buat upt?

  76. Assalamualaikum,
    Last period saya 16/2/2018. Period saya x tetap, kadang2 2 bulan sekali. saya ada buat urine test pada 14/4/2018 tp result tersangat la kabur. sekarang breast terasa sakit bila disentuh. seblum ni xpernah sakit walau nk period. keputihan pun keluar dengan banyak. adakah sy betul2 hamil? dan bila tarikh yg sesuai untuk saya test urine lagi sekali?

  77. Assalamualaikum, sy berkawhin pd 17/2/2018..last priod sy adlah pd 9/2/2018..tp pd 9-11 hb mac trdpat pengeluaran cecair wrna koko, sedikit shj.. Kerap mnglami demam yg on off, pening dan loya, krem perut & keletihan yg mlmpau,kerap membuang air kecil pd waktu mlm & suka mkn mknan yg msam.. Shgga hari ini sy blm priod, Adkah potensi utk sy hamil?

  78. assalam .. saye nk tnye . sudah sebulan nak dekat dua bulan sye tk period , dan sye rsa mkin hri bdn rasa letih , mood bertukar . hilang selera mkn , bau busuk rsa nk munth .. skit kepala knkdang dh tak boleh diri lama2 tapak kaki skitt .. badan smkin berisi .. ape kah sye mengandung , sbb sye bru kahwin 4bulan

  79. Assalam. Saye nk tnye. Period saye biasa datang 24/25 hari bulan. Tapi bulan ni lgsg takde tanda nk period. Perut mcm kembung. Payudara rasa tegang. Sakit bila sentuh. Lepastu asyik rasa ada cecair yg keluar tapi takde. Mcm yg saye selalu rasa bila nk period. Tu tanda mengandung jugak ke?

  80. Nurul ellyana

    Bulan lepas 12-14 april 3 hari je dtang period .. dah semalam dalam pukul 11 malam rase macam cecair keluar pergi tandas tengok darah sikit .. terus saye pakai pad .. dan harini darah sikit je macam dah nak abs period .. padahal period saye lagi 2hari .. period saye selalu tak teratur .. adakah tu tande awal mengandung ..

  81. Hai.. Sy nk bertanya sy baru berkawin bulan 11/17.. Sy start bulan 2/18 sehingga bulan 4/18 dtg period sy xlama.. Cuma 3hari jer.. Bila check upt negetif.. Skit belakang Pinggang n kdg2 rase kt perot cm ada gerak2 mcm nyilu.. Baru2 nie kerap skit kepala klau xmkn pg.. Mcm sehari xmkn.. Adakan ini tanda2 mengandung..

  82. Hi sy nini.pda 4hb.4.18 sy ad buat scan kat klinik swasta.dok bgtahu dah nampak kantung maybe dlm 4-5weeks.tp sy bru hbis periot pd 20hb.3.18…mcamana boleh dikira 4-5weeks ye😅..selepas scan pagi tu sy mengalami pendarahan lebih kurang 1 pad.selama 1 hari saja.dh selepas itu darah xkeluar.sy cek upt msih positif di sebut 2-3weeks pregnant.apa pendapat doktr.

  83. Salam…saya nak tanye period lewat…last period 31/3/2018…..sudah 2 kali check preg test tp 1 line saje ….

  84. aslkm .. sy syira nk bertanya dan kepastian . . period sy tidak teratur .. pada bulan 26 qpril ade keluar darah serompok selama 6 hari .. dua hari selepas abis darah ade buat pregnancy test n result nehative . sekrg ni bawah perut dh xselesa dan pening2 … adakah sy hamil dan lg bpe minggu boleh buat pregnancy test ?

  85. Assalamualaikum..sy Ika..sy plan nk pregy..apa yg patut sy buat..dh bermcm² herba dan ubat² tan sy telan tapi still xde hasil😭

  86. salam sis..sy last perios 9 mac 2018,abis dlm 15-17aribln..bln4 sy xder period langsung until bln5 ni sy still x period..cuma sy sblom2 ni krap sakit pinggang & x bole tlalu lama duduk..dlm 2hari lpas perut sy kembung dn sakit sgt bila mkn..adakn tanda2 sy hamil??

  87. Salam..saya sue..saya last period sekitar 20hb mac 2018..sekarang saya ada tanda2 mcm hamil spt saya selalu google tanda2 kehamilan. saya nak tanya if saya check tdk mengandung adakah bkemungkinan saya ada masalah lain?. boleh mndatangkan bahaya tak kalau macam saya masih belum period dah masuk bulan mei 2018. terima kasih.

  88. salam…period saya last pada 20 mac 2018. pada awal bulan may saya ada check kehamilan tp negatif..but until now saya masih tdk period..adakah bahaya if saya tak Pregnant tapi still tak period?

  89. Assalamualaikum,
    Puan saya nak bertanya bulan ni saya spotting selama seminggu sebelum keluar darah haid,haid saya pada 11/05 kitaran saya 33 hari,tapi pada 11/05 darah yang keluar coklat bercampur darah selama 3hari,saya hanya pakai panty liner saja,haid saya bulan lepas 10/4 soalan saya adakah ini masalah hormon atau tanda hamil?

  90. Hi Tim zuriat,
    Saya sudah lebih kurang 3 bulan tak period,last period saya 9/2/18. Pada 10/5/18 saya telah menjalani rawatan iui, hari ini genap seminggu tp sejak 3 hari lepas kerap mengalami sakit bwh perut dan keputihan berwarna kekuningan susu basi. Adakah ini petanda pregnant atau jangkitan kuman?ataupun kesan ubat dydrogesterone? saya rasa terlalu awal utk check upt.

  91. Assalamualaikum..
    Saya nk bertanya.. LMP saya 1/5/18..
    Tarikh 14/5/18 perut sy rasa tak selesa, rasa cramp n kembung. Keputihan pn keluar sprti putih susu. Sy try bt UPT dgn mngunakan hcg 25mIU/ml menunjukkan positif. Tapi bila sy guna hcg 20mIU/ml mnunjukkn negatif. 3 hri lepas tu sy guna hcg yg sama 25mIU/ml dan mnunjukkan positif. Adakah sy hamil??

  92. Assalamualaikum,sy ain.saya nak tanya,haid saya awal seminggu baru2 ni dan cuma datang 3 hari.hari yg ketiga cuma tompokan warna coklat.ikutkan haid sy teratur 7 hari.darah yang keluar tk banyak mcm darah haid biasa saya.Sebelum period badan saya dah kerap demam malam,susah bernafas,perut tak selesa,pening + pusing dan loya,payudara rasa sakit dan berdenyut sampai sekarang walaupun tak kerap,cramp perut dan baru-baru ni saya rasa mcm emosi(rasa nk marah+sedih).perlu ke saya check upt?

  93. HI Saya VT, saya dtg haid pd 23/3 dan last 28/3, sehingga hari ni tk keluar haid lagi. bahagian bawah perut sakit seperti cucuk, payudara bengkak, keluar cecair seperti keputihan tapi tidak berbau. bilakah saya boleh buat test.

  94. Nurhuda Idrus

    Assalamualaikum saya ayu. Saya period hari tu dalam 4hari shj keluar darah. Darah pula jernih cair . Sekarang ni saya kerap sakit dan senak bahagian perut bawah pusat dan saya kerap sendawa. Pinggang saya pun kekadang sakit. Ada dalam dua tiga hari tu mood saya pelik saya menangis secara tiba2 tiada sebab mahupun masalah tetapi saya nangis dan cepat nak marah. Tekak pula bila telan air liur payau nak kena makan benda yang masam je. Bagaiman yaa boleh saya tahu adakah betul ke saya mengandung? Terima kasih

  95. Nurul farhana

    Assalamualaikum… Sy kahwin pada 4/5/2018. Sepatutnya tarikh period sy 18hb mcm tu.. Tapi smpai hrini masih x period. Skrg sy ada rasa sakit pada bahagian perut. Rasa sakit mcm period pain. So sy assume yg ni tnda2 awal saya nk period. Tpi bila baca sini. Adakah kebarangkalian utk sy mngandung memandangkn lepas akad nikah adalah waktu sy hmpir nk period dan bukan waktu subur. Terima kasih.

  96. Assalam..sya ade msalah period yg cuma datang sehari..sblm ni bila period sya kluar akn smpai 4 hari cmtu..tp sejak bln 12 thun lpas,period sya jd 2x..awal bln sehari n ujung bln datang lg tp cuma sehari gak..lpas dr tu, bln 1 smpai bln 5 ni tiap2 bln period sya datang jd sehari..lagi ketara sya kerap rasa mual,pening mcam nk pitam..perut kadang cm kembung pn ade..adekh ini tanda2 hamil atau ade sakit lain..

  97. Salam, nak Tanya sy last piet 8/5
    Tapi hrini piet sy dtg blik.. Sebulan 2x seblomni xpenah pulak cmtu? Adakah tanda hamil atau penyakit?

  98. Assalamualaikum…
    Sy buat ujian air kencing.terdapat 2 line tetapi 1 line jelas manakala 1 line lg kurang jelas(line masih bole nampak).adakah sy hamil

  99. Juliana anistasia

    Assalammualaikum. Saya juu. Saya nao brtny. Saya da lewat period 7 hari dri tarikh period saya. Skg ni saya sllu mengalami cramp di bhgian rahim. Tp xde tnda nak period. Blh bg pencerahan x ??

  100. Assalam..saya nak tny..sblum ni saya ada cucuk perancang n slpas itu saya haid n lepas seminggu haid saya baru tahu saya keguguran(xsedar pun mengandung sbb da cucuk perancang)..skrg ni..sy tengah haid hari ke 8(selalunya 7hari)..setiap kali waktu malam..saya muntah2,pening,badan rasa mengigil,perut rasa cramp..rasa2 ni tnda mengandung ka?

  101. salam puan..saya nak bertanya..bulan 2 sy baru keguguran. lepas pada tu bln 3 sy dtg period sebulan 2 kali dan sampai sekarang dh 2 bulan period sy xdtg..dah berpuluh upt test sy buat tp still -ve. scan di klinik pun xnmpk tanda sy hamil..spnjng 2 bulan xdtg period,tanda hamil sprti pening,mual,lenguh bdn,kerap mengantuk,skt pgg dan yg terbaru,keputihan seperti warna susu kuar..bila mengalami tanda2 ni, sy ada juga bt upt test tp hasil -ve..ms sblm sy tahu sy hamil bln 2 tu pn sy lewat 2 bln period..sama juga kes yg baru ni..mcm mana ye?

  102. Assalam,saya puan ain . Nak tanya saya sepatutnye period 6/6/18 tapi skrg dah lewat 3 hari . Saya ade sengugut stay rasa sampai skrg tapi xde keluar darah . Yg ada keluar keputihan . Boleh saya tahu knp ye. Tanda hamil ke.

  103. adakah normal datang haid 2x sebulan? sy haid pada 25/5/2018-30/05/2018 dan pada 10/06/2018 sy kluar darah semula disertai dengan sakit perut..

  104. Assalammualaikum . saya nak tanya satu soalan . saya last period 10/04/2018 – 16/04/2018 harini 15/06/2018 .. dan saya masih tak period lagi .. bulan lepas sye rasa sakit bwh perut sampai ke pinggang and punggung mcm krem .. mood tak stabil . rasa mual tapi tak muntah .. ada mcm spotting warna coklet2 sikit sangat2 .. 3 kali dtg 27/05 . 01/06 . 05/06 .. demam on off .. lepas tu masuk bulan 6 dah kurang adakala takder lagi tanda2 tu cuma payudara jer yang sakit dan puting rasa ngilu bila disentuh dan agak menonjol .. kadang2 ade sakt bwh perut dan ngilu .. selera makan makin kuat .. 3 kali buat upt dirumah still negative .. dan sekali di klinik still negative doktor suruh dtg lagi 2-3 minggu kalau still x period .. mohon pencerahan . adakah saya perlu buat scan ? untuk tahu samada masalah hormon atau mengandung atau ada masalah lain ..

  105. Assalamulaikum…saya nak tanya …saya bersetubuh dengan suami selepas 7 hari saya haid…adakah berkemungkinan saya akan mengandung?….

  106. Salam, sy kahwin bulan 4, sy ikhtiar nak cepat dapat baby, sy ikhtiar minum jus zuriat. tapi dalam masa bulan 5 & 6 haid sy awal satu minggu. sy runsing krn takut kecewa, krn sy dah banyak kali buat PT. skrg sy selalu trasa mual, perut sy kembung, berat brtmbh, sensitif dgn bau. adakh trlalu awal untuk sy mengungkayahkan untuk tanda kehamilan sy.

  107. Hai Assalamualaikum . Saya nak tanya sebab sya ragu ragu . Begini saya pernah keguguran semasa kandungan berusia 20 minggu . Selepas keguguran period sya selama 4 bulan lancar dan tiada sebarang , memang tepat waktu sya akan period . Tetapi period sya pada bulan ke 5 tu saya lewat seminggu selepas lewat keluar tompokan darah kecoklat coklat sometimes banyak (tetapi tidak pernah penuh pad atau panty liner ) ada kalanya sedikit hanya setompok atau tidak keluar langgsung . Gejala ini berlarutan sehingga lah 10 hari kemudian tidak keluar lagi coklat tersebut . Kini saya tidak datang period sudah 23 hari saya takut saya tidak hamil tetapi ada gejala lain . Tetapi sya ada sedikit alahan cuma tidak seperti bayi saya yang pertama . dimana sya sering muntah . Tetapi kali ini sya tidak kerap muntah cuma setiap pagi saya akan muntah . Tapi sebagai langkah berjaga jaga sya amalkan memakan asid folic . Jadi di sini saya nk minta pandangan act apa yang saya patut buat . sebab emosi saya agak terganggun apabila memikirkan tentang hal ini .

  108. Hi, Nama saya Sara, sebelum khawin period saya tak teratur tapi selepas khawin period saya dah teratur, tapi bulan ini saya kelewatan period sebanyak 17 hari saya juga rasa pening, letih, sering bersendawa dan constipation tapi i check 5 hari belum ini guna (UPT test) tapi negtive 1 line sahaja. adakah saya pregnant?

  109. Hi, Nama saya Sara, sebelum khawin period saya tak teratur tapi selepas khawin period saya dah teratur, tapi bulan ini saya kelewatan period sebanyak 17 hari saya juga rasa pening, letih, sering bersendawa dan constipation tapi i check 5 hari belum ini guna test biasa tapi negtive 1 line sahaja. adakah saya pregnant?

  110. Hai nama saya bella..saya ingin bertanya bln lepas sy dtg bln dri 6/6-17/6..iatu 12 hari..slalu nye 7 hari sahaja..lepas dri dtg bln tu sminggu x lama tu sye pening2,pinggang sakit2 smpi tido x lena,bdn tiap mlm pnas sejuk,bila naik kreta loya n pening yg tramat,perut rasa kram,kmbung2..dan skrg bwh perut rasa berdenyut2…n skit pinggang kerap brlaku..adakah sya hamil?nk buat test takot…tkot keciwa😔

  111. Assalamualaikum..
    Sy nk bertanya,kalau sekitar wktu subur kita bersama suami..kemudian keluar darah coklat2 cair tp sdikit dan 1hari shj..apakah tandanya??lg 3 hari sy akn period sbb period sy mmg tetap…bdn rasa letih ,asyik nk tidur j.e asyik rasa nk mkn itu ini tiba2…
    Adakah itu tanda kedatangan period atau mcm mana??
    Kecewa stiap kali upt (-)…>_<
    Sy berkahwin dh 3thn…mengharap kedatangan si kecil dlm rumahtangga..mudah2an…^_^

  112. Salam,sy nk tnye.. sy dh masuk 9minggu tk period.. start dr 30/4 period sy brenti. Bile sy test upt,dkt line T tu tk terang.. tanda2 mngandung pun tkde.. sy dh ada 2 org ank. Mngandungkah sy?

  113. Caroline limiji

    Hai nama sy caroline.
    Begini sebenarnya sy konfius…..28.6.18 sy dtg haid smpai 3.7.18 tp sikit n x penuh 1 pad…pada hari yg ke5 darah sikit bercampur dgn lendir.. Selepas itu badan rasa x enak n lemah ja…. Dan semalam cuba2 cek upt dan bacaan upt nya positif…

  114. hai saya liana.. saya mkn noriday dan suami pkai kondom.. dh 8 bln x period sbb menyusu anak dan mkn pil noriday.. ank dah 11m.. setiap kali bersama suami mmg pkai kondom dan buang luar even pakai kondom.. Ada risiko utk hamil ke? saya ada buat upt pagi, ptg tgk strip upt tu mcm ada line satu lgi.. masih valid ke ?

  115. Hai. Saya nak bertanya. Period saya bulan lepas pada 4hb june. Tapi smpai skrg masih tak dtg period. Harini masuk hari kesepuluh lewat period. Adakah sya pregnant? Tapi tnda2 mcm period sudah ada, ulser mula tumbuh dlm mulut sbb biasa saya nk dtg period akan tumbuh ulser dulu.

  116. Assalamualaikum…sy saida…nk tnya…sy ada datang mcm drh haid nk abis gtu..tp sy check negetif je…sy check tu masa dh abis drh tu..sy ni jenis haid x teratur. Adakah kemungkinn sy hamil?

  117. Hi , saya nak tanya saya sudah lewat period 6 hari . Saya nak tanya kenapa setiap kali saya buang air besar saya akan rasa mcm kekejangan dekat bahagian bawah pusat ?

  118. Hi saya dah kahwin 4 tahun setengah. Tak ada cahaya mati lagi. Period saya sejak kahwin x tetatp. tapi every month period cuma tarikh tak tetap kadang-kadang. Kali ini period saya dah lewat 18 hari. Pernah ade setompok darah merah 2 kali tapi tak berterusan. Payudara sakit membengkak. N perut pun ada sakit kadang-kadang. Takut nak buat UPT. Kecewa banyak kali

  119. hi.saya mya.saya nak tanya.bln lepas saya priod 9-14jun.dan saya mpnyai kitaran haid yg berubah spt kdg2 28-32 hari.dan yg plg lmbat adalah 38hari.pada bln ni sy tnggu 9jul tp period x kluar dan sy mngalami sakit spt snggugut slama 4 hari.12 jul ptg sy check di hosp tkt2 ada skit lain.dan doc suh sy cek skli Upt tp result negatif.13jul sy x rasa spt snggugut tp sblh ptg sy tngok dkt pantyliner sy ada satu titik darah.sy pikir sy period tp smpi ke pagi ni x kluar apa.adakah sy kna cek upt lagi?

  120. Assalamualaikum…sy nabila…biasa nya period sy dtg normal (7hari period) dan hampir teratur setiap bulan….sy track guna iperiod apps,lewat [email protected] hari dari expected period date tu biase…tp utk bulan ni,hari ni (14/7/18) hari keempat sy period dan pad sy bersih…12/6 adalah hari pertama period sy pada bulan 6…18/6 adalah hari terakhir period sy utk bulan 6…21/6,23/6 & 24/6 adalah love connection sy bersama suami…sy ade terbaca tentang bunting pelanduk,adakah tinggi kebarangkalian sy mengalaminya??

  121. Norsharina Ismail

    Assalamualaikum…
    Sejak kebelakangan ni saya selalu rasa mcm dijentik dlm perut.. Tapi seminggu yang lalu saya buat UPT cuma ada 1 line je…

  122. Norsharina Ismail

    Assalamualaikum…
    Period saya yg lepas cuma 3 hari je…dan kebelakangan ni saya rasa perut saya kembung dan macam dijentik dr dalam… Tp seminggu lalu saya buat UPT cuma ada 1 line je… Adakah kemungkinan itu tanda awal hamil?

  123. Hi ..saya zila.. saya berkahwin pada bulan 11 / 2017. Selepas berkahwin perjalanan period sy lancar setiap bulan sekali(7 hari PERIOD) . Tapi da 3 bln sy x period dan bila sy check urine test still negatif. Adakah urine test problem atau mcmana sy nk tahu klau sy pregnant atau tidak? mohon perkongsian.

  124. hai boleh saya tahu sya ada period pada 15/6/2018 sehingga 18/6/2018 selepas itu period saya datang lagi pada 29/6/2018 sehinga 14/7 /2018 lepastu sekarang pada 15/7/2018 pula ada darah tompakan sedikit dan sya ingat dia period tapi tidak ada darah hanya tompakan sedikit itu sahaja tapi saya sudah berasa mual,pening ,penat dan sakit dibahagian perut adakah saya sudah ada tanda untuk hamil sedangkan tarikh saya period 2 minggu lagi

  125. hi…saya julia..sy dh berkahwin dlm 6 tahun tp masih blm ada rezeki ank lg…saya sepatutnya period dlm minggu 2hb 7 – 6hb 7 2018…tp pada 2/7/18-3/7/18 ada dtg tompok coklat dan merah cair sikit jer dlm dua hari tu…sy igtkan period…lps tu xde..tp pada 16/7/18 sy check upt still negatif…adakah sy ni pregnant atau sy perlu jumpa doc…

  126. Hi , Last period saya pd 2/7 . Pada hari ke 15 saya berhubungan dgn pasangan .
    Cuma saya pelik saya dah mula rasa mual dan pening .
    Saya cuba buat upt , walaupun next period saya pada 26/7. Dan keputusannya negative.
    Adakah saya buat upt terlalu awal ? Dan jika next period saya delay , ada kemungkinan ke result upt lepas boleh berubah kepada positf ?

  127. Saya Bella, 14/6/2018 hari tu saya period.kemudian 7/7/2018-10/7/2018 kleluar darah sikit tapi tak banyak dan tak perlu pakai pad pun.pada 16/7/2018 say buat upt tapi -ve.adakah itu haid ataupun spotting?

  128. Assalamualaikum, sy lin… Nk tanya sejak kebelakngan ni saya asik pening kepala nk pitam, sakit belakang, rasa loya, perut kejang.. Kekadang smpai tk boleh nk bongkok… Letih je bdn, lepas tu bila saya nk masak… Bau bawang tu mmg sy x boleh bau mcm biasa… Bila bau je sy rasa loya , pening nk muntah… N sejak kebelakngan ni sy dh buat 2 kli test urin.. Masih negatif… Adakah sy pregnant atau sy mmg ada penyakit lain??

  129. salam puan,period saya lewat hampir 2minggu ,semlam ada lah sikit kesan tompokan darah,tapi pagi td terus hilang dan tengah hari ni ada kembali tapi tompokan coklat jer apakah petanda saya mengandung?saya takut nak test sebab baru lepas bersalin bulan 3 tahun nih….

  130. salam sis,saya lewat period 2 minggu n sekarang saya xpasti darah period or apa semalam saya ingtkan period, keluar warna coklat mcm last period dan bagun pagi tadi dah xder lepastu tengah hari ada pulak tapi warna colat mcm last period,xpernah macam ni sebelum nih,saya takut nak check sebab baru jer bersalin bulan 3 tahun nih, dan saya xpernah ambil perancang sebelum nih, hope dapat membantu saya

    tq sis

  131. saya hanny saya tk period hampir sebulan sebelum ni ok je.
    .adakah saya megandung ataupun period saya yk teratur

  132. salam.nk tya salu tiap bln period ok ja tiap-tiap hr ke 28.bln ni lewat 6hri.bru dtg bln.adakah ini tanda2 kta prgnnt?

  133. Salam Doktor,

    2 minggu lepas (14 hari) saya baru menjalani prosedur IUI. Pada pagi hari ke 12, selepas buat IUI, saya check ujian kehamilan, dan ada garis positif. tetapi pada pagi hari ke 14 selepas IUI, saya buat ujian kehamilan semula, ujiannya negatif pula. Pada masa yang sama, sejak hari ke 12 hingga kini, saya juga mengalami simptom-simptom lain seperti mengandung iaitu loya, muntah, rasa letih dan sakit-sakit badan, rasa nyeri di payudara. Adakah kemungkinan saya mengandung walaupun ujian kehamilan adalah negatif?

  134. Askum..saya last period 10/7 tp 3hri je..slalunya 7 hri..utk bln 8 belum..msalh skrg sya mngalami sakit di payudara dah 5 hri..kejang,besar,
    sakit dbhgian puting..kerap kencing..adakah itu tanda awal pregnant?

  135. Assalam …sy dh buat buku merah seminggu yg lalu..itu pun mmg saje nk pergi klinik sbb mmg prasan dh 2 bulan xperiod…alhamdulillah allah mmg nk bg bg sy rezeki utk no 3…cuma scan harito xnmpk lg..sblom sy disahkan pregnant,sy sbnarnya pakai alat perancang iud tempoh 5 tahun..nk ikutkn taun nh masuk taun ke-4 sy pakai,,tp sangkut jgk..insyallah 1 ogos nh sy repeat scan n bkak iud sy…pertanyaan sy klu iud sy dibuka ad kesan tak pd sy n bby??tq

  136. Salam,sya mawar saya nak tanya dah 3 hari saya sakit,hari pertama selsema,batuk sampai tekak perih,badan panas/sejuk,sampai ke hari k3 ni batuk masih belum lega..kerap buang air kencing,kalau batuk muntah..apakah saya ada tanda2 hamil..

  137. Hai miss,sy nak tanya,last period sy pada 25/6,skrg da msuk bulan8 still takda period lgi,tpi sy rasa sgt letih cramp dan rasa berat sgt bhgian bawah prut,then sy dtg keputihan tetapi gatal,adakah sy mengandung?

  138. Saya nk tnya. Bulan lps saya tak dtg haid tapi sy check pregnancy test result dia 1 line ja. Pstu bulan ni sy rsa lain mcm sikit perubahan kat diri sy cth payudara. Adakah sy hamil atau sy kna tunggu tarikh haid utk bulsn ni utk nk pastikan sy hamil ke tidak???

  139. Asslm bulan 6/2018 sy baru shaja kguguran…tp xcuci pon….dia keluar sdri….boleh sy thu x….bila waktu yg baik sy boleh mengandung semula

  140. Assalamulaikum maaf saya izati . saya nak tnya untuk kepastian , tarikh kita nak check awal period ka atau tarikh habis period ,

  141. hi sy ella, nak tanya la sy dah lewat period 5hari , tapi bila sy buat pregnancy test semalam (4hari lewat period) still negative and simptom2 tu ada macam kerap kencing, keputihan, perubahan payu dara terasa sakit .. then demam tu macam on off , suami pun demam macam tu .., sy perlu check lagi atau memang ni tanda sy memang pregnant ?

  142. Haii …sya sudah lewat period semggu….sudah 2 ari keluar cecair warna coklat gelap …sy blom buat upt lgi….adakah sya hamil

  143. Assalamualaikum .. saya tatau saya mengandung ke tidak .. tadi saya baru pakai pregnant test yang pertama takde tanda2 nya .. yang kedua pulak saya dapat 2 garisan .. tapi garisan awal agak samar2 .. tuh tanda nya apa yee..

  144. Salam…saya period 1 ogos sehingga 5 0gos…11 ogos keluar darah sedikit warna coklat2 tpi tak lama cuma 3hari sahaja.slepas tu saya mengalami sakit ringan bahagian pinggang. Sakit bawa perut. Keluar keputihan warna susu.mual2.pening2,Kerap kencing terutama waktu malam…adakah ini petanda mengandung??? Plisss help me

  145. salam sis..
    nk tny la.. sy baru nikah hujung bulan julai 2018. pas tu 18.08.2018 sy first period.. tp period sy kali ni cuma 4 hari je.. n sekarang pinggang sy sebelah kanan selalu sakit.. perut pun bhgian bawah ni kdng2 ada rasa kram.. ngilu ny lain mcm..
    adakah tu tanda sy hamil..? tlg jawab sis..

  146. Assalamualaikum sy puan Siti..sy nk tnya sy period 25hb 7 last bersama suami 4hb 8 dgn 22hb 8 saya pjj bersama suami… Jadi pada 25hb8 sy x dtg period lewat 7hari dh sy dh try buat upt 3kali.. semua negeri.. tp sy rasa xsdp badan lesu,penat krem perut.. keputihan byk.. sy sudah pergi ke klinik.klinik sahkan sy xprngt… Adakah sy kne ulang upt seminggu selepas period or 2minggu slps trkh period??

  147. Saya period sepatutnye 21/9 tp sampai sekarang tak period lg . Dah lewat 13hari, perut sakit sehingge ke pinggang . Adakah saye mengandung?

  148. Assalam..mohon bertanya pn. Sy mengalami keputihan yg agak byk dan kegatalan walaupun selepas berjumpa pakar dan disahkan normal..adakah peluang utk hamil saya cerah.

  149. Hello sis nak tanya, sy ni bru khawin.. Maklum la kalau bru khawin bnyak bnda yg kita tak taw..
    Brapa lama nak taw kita pregnant atau tak? Brapa lama tempoh dri bsma suami then taw kita pregnant?

  150. ASSALAMUALAIKUM..SAYA NAK BERTANYA..LAST PERIOD SAYA 26/6/18, SAMPAI HARI NI 18/9/18 GENQAP 3 BULAN SAYA TAK DATANG PERIOD..SY DAH CEIK UPT MINGGU LEPAS..KEPUTUSAN STILL NEGATIF..HARI KHAMIS NI SAY JUMPA DOKTOR NAK SCAN..DOAKAN SAYA YEE..

  151. Salam, kalau macam saya pulak, masa lewat 7 hari, saya ada bersama suami.. tiba tiba keesokkannya payudara bengkak serta nyeri dan sensitif seperti nak datang bulan, tapi lama kelamaan tiba tiba hilang rasa nyeri tapi masih terasa penuh dan padat sedangkan sudah 17 hari lewat pada harini. Saya nak buat UPT tapi rasa was2 sebab bulan lepas cik P saya datang lewat seminggu.. bingung dibuatnya, Ada tak siapa2 pengalaman mcm ni?

  152. Assalammualaikum, saya Izzah. Nak tanya, kenapa bawah perut tengah (ari²) terasa berdenyut ye? Ketika duduk. Saya ada check upt masa rabu lepas tapi 1line terlalu samar then kemarin jumaat saya check upt -ve plak. Is it normal or apa ye? Siapa yg pernah mengalami?

  153. Hai, saya ingin bertanya. Saya last period around 22-23 august, sampai sekarang 2 october masih belum period. Saya kerap kering tekak. Kerap ke toilet. Emosi tak terkawal. Tapi baru2 ni saya ada demam, adakah itu petanda saya hamil?

  154. Hi,sy nak tanya bile waktu terbaik utk buat upt test? pagi2 selepas bangun tidur atau bila2 masa sahaja? dan minggu pertama kehamilan adakah sudah ada tanda ketara seperti sakit di bawah perut hampir ke ari-ari yang seakan berdenyut tetapi bukan senggugut?

  155. Salam.. sy ada mengalami tanda2 tu.. tapi bila sy check upt negative.. last period sy dalam awal bulan 9.. seingt sy semasa majlis sebelah lelaki 15/9/2018 tu, sy dah habis period.. bila seeloknya sy check upt?

  156. Assalamualaikum…saya hidayah…nk tnya period saya sepatutnya datg 16/10…tapi smpai skrng masih belum dtng….selalu sakit perut, perut kembung, keluar macm keputihan…boleh terangkn kenapa???

  157. hi nama saya nayaa …

    saya sejak kebelakngn nie mual je pepagi da muntah2☹️☹️ pening rasa demam panas selera nasi pun tak ada

    kalau di ikut kan trik awal hari bulan da period tapi sampai skg tak period lagi and ada cecair keluar tapi tak gatalll biasa jeer? apa kah tanda nya tuee boleh kongsi tak ada kah saya mengandung atau pun cuma perasaan😔💔 saya

    klau itu hanyaa demam dan persaan saya aduiii hancur bekecaiii hati 😅😖😖💔💔💔

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *