Author: Tim Zuriat

6 Cara Mudah Basuh Dan Uruskan Uri Bayi. Ayah Wajib Tahu!

《 Basuh Uri Anak Tanda Sayang 》 Isteri saya tanya saya hari tu, perlu ke nak cuci uri (placenta) baby yang baru lahir dengan limau nipis, garam dan lain-lain macam yang orang kampung biasa buat kan. Saya bagitahu la sebenarnya tujuan kita nak cuci uri ni sebab taknak bagi busuk dan sebagai tanda penghormatan je sebelum uri tu ditanam. DALAM ISLAM TIADA CARA KHUSUS URUSKAN URI Dalam Islam takde dijelaskan secara khusus pun bab cara nak uruskan uri. Yang penting jangan kita anggap uri ni benda yang mistik dah la. Siap nak tanam dengan paku, pensil dan lada hitam....

Read More

Tolong Pantau Anak Kita Sayang… Kes Pedofilia Dan Peranan Ibu Bapa

《 Tolong pantau anak kita sayang 》 Balik ke rumah je mesti isteri saya cerita macam-macam tentang kes yang dia handle tiap-tiap hari kat Bahagian Kecemasan.Isteri saya ni walaupun seorang doktor tapi dia macam tak dapat nak hadam sangat bab kes pedofilia sebab benda ni sebenarnya benda di luar akal logik manusia normal. Isteri saya ni banyak handle kes hamil anak luar nikah je. Yang hamil tu pulak bukan orang dewasa tapi mostly baru umur 16 dan 17 tahun je. Biasanya budak yang mengandung ni kenal pakwe mereka melalui WeChat. Saya pun tak tahu sangat kenapa WeChat ni jadi...

Read More

Risiko Meroyan Selepas Bersalin. Ini Apa Yang Masyarakat Perlu Tahu

JANGAN BUAT BODOH. “Lama dah dia kata dia dengar bisikan suara suruh bunuh anaknya yang baru berusia 40 hari tu. Lagipun dia tinggal di blok yang sebelum ini terbiar dan sunyi.” Yang takde latarbelakang perubatan, mesti akan terlintas gambaran hantu ????????????, kan? Lagipun, akhbar pun bagi hint blok itu sebelum ini terbiar dan sunyi. Tolonglah. Kalau ada kenalan yang mengadu sebegini, bawalah ke hospital untuk penilaian. Kalau lambat, ada nyawa yang mungkin melayang! Apa Sebenarnya Yang Mungkin Terjadi? Dengan hint di dada akhbar yang cukup terhad, ini adalah gambaran yang mungkin terjadi, namun tidak semestinya tepat. Jika mahu yang...

Read More

Ayah Malas Mendidik Anak? Ini 4 Perkara Mudah Yang Ayah Boleh Lakukan

Apa peranan ayah dalam mendidik anak? Biasanya hanya mak-mak yang beria.. Sebuah pemandangan biasa setiap kali seminar atau kelas hanya dihadiri para ibu sahaja kalau ada pun suami yg hadir memang antara insan terpilih. Pada saya itu perkara biasa, bukan satu masalah besar.. Anak masih boleh “menjadi” walaupun ibu sahaja yang beria-ria Saya berpegang pada kata-kata ‘Ibu adalah Madrasah Pertama Anak-Anak’ Tetapi ini bukan satu alasan untuk suami terus sambil lewa tiada peranan! Sekurang-kurangnya perlu ambil juga tanggungjawab dalan didikan anak: 1) Dari Segi Kewangan Hulur pitis (duit) untuk isteri attend course keibubapaan. Jangan berkira beri duit beli buku...

Read More

Jangan Guna Perkataan Jangan Atau “No” Semasa Melarang Anak

Semenjak dua menjak ini saya sering ditanya soalan, “How to say No without saying No to the kids?” Dan seminggu dua ini juga saya banyak melihat situasi di mana ada ibu kerap berkata “No no no” pada anaknya, sambil jari telunjuk bergerak ke kiri ke kanan. Kesiannya si anak. T____T Tak dinafikan, dulu masa anak soleh kecil lagi saya kerap guna perkataan NO. Sehinggalah saya baca satu artikel Inggeris (websitenya saya tak ingat), tentang kesan sebutan No pada anak. Kesan Apabila Menggunakan NO atau Jangan Sebenarnya apabila kita kata NO atau JANGAN.. 1. Anak hanya dengar ayat selepas perkataan...

Read More